ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Μνημόνια διαρκείας με τη «βούλα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας

...Και με τις ΗΠΑ σε ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή»...

Σάββατο 11 Απρίλη 2015 - Κυριακή 12 Απρίλη 2015

Associated Press

«Στο διηνεκές» θα ματώνει ο λαός για ένα χρέος που δεν είναι δικό του, διαβεβαίωσε το ΔΝΤ ο Γ. Βαρουφάκης
Αποκαλυπτικό είναι το αντιλαϊκό σκηνικό που στήθηκε τις προάλλες στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, με τη σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπ. Ομπάμα, Κάρολαϊν Ατκισον, τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Ν. Σιτς, καθώς και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα δε με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε την ελληνική πλευρά «να δεσμευθεί πλήρως» στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ώστε να οριστικοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας τον απολογισμό των συναντήσεων (στις 5 και 6 Απρίλη), επισημαίνει τα παρακάτω:

Τονίζεται η «επιθυμία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ «να παίζει το ρόλο του "τίμιου διαμεσολαβητή" (honest broker) ώστε να επιτευχθεί λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης».

Πολύ πιο αποτελεσματικές συζητήσεις

Σε ό,τι αφορά τη «διαδικασία», η συγκυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, δεσμεύθηκε για «πολύ πιο αποτελεσματικές συζητήσεις», τόσο στην «Ομάδα των Βρυξελλών» όσο και στο επίπεδο των «τεχνικών κλιμακίων» της Αθήνας, με στόχο, όπως είπε Γ. Βαρουφάκης, την «όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών». Μάλιστα, προκειμένου η συζήτηση να γίνει περισσότερο «αποτελεσματική», θα διεξαχθεί σε «θεματικές ενότητες», δηλαδή γύρω από τα καίρια ζητήματα, όπως τα Εργασιακά, τα δημοσιονομικά (κρατικά έσοδα - δαπάνες), οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.