ΗΠΑ
Διαδηλώσεις με αίτημα την αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου
Παρασκευή 17 Απρίλη 2015

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ταχυφαγεία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η συμβολική αύξηση περίπου ενός δολαρίου που ανακοίνωσαν πριν περίπου ενάμιση μήνα στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους των αμερικάνικων εστιατορίων της αλυσίδας ταχυφαγείων «ΜακΝτόναλντς» δεν κατεύνασε, ούτε εκτόνωσε τις λαϊκές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται την τελευταία διετία, με κεντρικό αίτημα την αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στις ΗΠΑ. Το περασμένο 48ωρο, ξαναβγήκαν στους δρόμους 230 πόλεων στις ΗΠΑ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και υποστηρικτές κινημάτων που διεκδικούν την αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 15 δολάρια την ώρα, ιδιαίτερα στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης και λιανικής που βγάζουν ετησίως υπερκέρδη δισεκατομμυρίων σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων βαριά εργαζόμενων υπαλλήλων με μισθούς πείνας.

Αν και οι κινήσεις αυτές δεν έχουν άμεση σχέση με ένα καλά οργανωμένο και ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, εντούτοις, ακόμη και έτσι, φέρνουν στην επιφάνεια το αίτημα των πενιχρών μισθών που παίρνει ένα σημαντικό μέρος της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ. Το κίνημα «Fast for 15», που πήρε το όνομά του από το αίτημα για διπλασιασμό του κατώτατου ωρομισθίου από τα 7,25 στα 15 δολάρια κυρίως όσον αφορά χαμηλόμισθους υπαλλήλους φαστφουντάδικων, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, επεκτείνεται και συναντά ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση, καθώς πλέον συμπεριλαμβάνει εργαζόμενους που δουλεύουν στο λιανεμπόριο, στις υπηρεσίες αεροδρομίων και στις υπηρεσίες φροντίδας κατ' οίκον.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν στις 15 Απρίλη, ώστε να συμπέσουν με την ημέρα υποβολής φορολογικών δηλώσεων και απόδοσης του φόρου στις ΗΠΑ.

Τα εστιατόρια «Μακντόναλντς» ανακοίνωσαν επιλεκτικά αυξήσεις - ψίχουλα στο κατώτατο ωρομίσθιο που διαμορφώνεται στα 9 δολάρια και αφορά μόνον το 10% των εργαζομένων σε αυτά, προ μηνών τα πολυκαταστήματα «Wal-Mart» ανακοίνωσαν φέτος ότι θα αυξήσουν σε 9 δολάρια το ωρομίσθιο των εργαζομένων εντός μηνός και σε 10 δολάρια το 2016. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι το αίτημα διεκδίκησης αυξήσεων στα κατώτατα ωρομίσθια θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2016, αφού ήδη η Χίλαρι Κλίντον, στην πρώτη προεκλογική εκδήλωση που έκανε στις αρχές της βδομάδας, δημαγωγικά παρατήρησε ότι «κάτι δεν πάει καλά όταν ο μισθός ενός διευθύνοντος συμβούλου είναι 300 φορές υψηλότερος από τον μισθό μέσου εργαζόμενου». Εξυπακούεται ότι δεν την έπιασε ο πόνος για τη φτώχεια της μέσης εργατικής οικογένειας αλλά η αντίληψη πως «το θέμα πουλάει» και άρα θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές.