ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 900 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Ο ιμπεριαλισμός μετατρέπει τη Μεσόγειο σε τάφο χιλιάδων ξεριζωμένων
Τρίτη 21 Απρίλη 2015

Σοροί μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο δουλεμπορικό μεταφέρονται στη Μάλτα
ΡΩΜΗ.--

Το ανείπωτο δράμα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που πασχίζουν να δραπετεύσουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την καπιταλιστική βαρβαρότητα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με ένα ακόμα πολύνεκρο ναυάγιο: Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου προς Κυριακή, ένα δουλεμπορικό στο οποίο είχαν στοιβαχτεί πάνω από 700 άνθρωποι (κατά άλλες μαρτυρίες έως και 950) ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ακτών της Λιβύης και της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα.

Καθημερινά, πλέον, γράφονται τραγικές ιστορίες: Μόλις την περασμένη Τρίτη, μαρτυρίες προσφύγων - μεταναστών που εντόπισε η ιταλική ακτοφυλακή έκαναν λόγο για πλοίο που ναυάγησε μεταφέροντας 400 άτομα. Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, οι πόνοι της γέννας βρήκαν μια ετοιμόγεννη μετανάστρια από το Καμερούν μέσα σε δουλεμπορικό που παραλίγο να βυθιστεί κοντά στο Αγαθονήσι, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύσει η ίδια ή τα δίδυμα μωρά της. Πρόσφυγες που εντοπίστηκαν επίσης το Σάββατο, και πάλι στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με πολύ σοβαρά εγκαύματα, καταγγέλλοντας ότι πριν αναχωρήσουν από τη Λιβύη έγινε έκρηξη αερίου σε αποθήκη όπου στοιβάζονταν, αλλά οι δουλέμποροι δεν τους επέτρεψαν να πάνε σε γιατρό και τους φόρτωσαν σε φουσκωτό.

Επίσης, χτες το μεσημέρι, τηλεγραφήματα έκαναν λόγο για ανώνυμες εκκλήσεις για βοήθεια από πρόσφυγα - μετανάστη που επέβαινε σε πλοίο που μετέφερε 300 ανθρώπους και βυθιζόταν, και πάλι στα ανοιχτά της Λιβύης!...

Την ίδια στιγμή, περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα των ευρωενωσιακών αξιωματούχων που ευθύνονται για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι από τις αρχές του 2015 (ο αντίστοιχος αριθμός για όλο το 2014 ήταν 3.500) έχουν χαθεί 1.600 άνθρωποι προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψιν τις καταγγελίες επιζώντων, μόνο την τελευταία βδομάδα, η αλήθεια είναι πολύ χειρότερη.

Το διάστημα 10-17 Απρίλη, μόνο η ιταλική ακτοφυλακή εντόπισε 13.500 μετανάστες. Επίσης, από τις αρχές της χρονιάς, υπολογίζεται ότι μόνο στις ιταλικές ακτές έχουν φτάσει από τη Βόρεια Αφρική 35.000 πρόσφυγες - μετανάστες.

Ψάχνουν αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης»

Οι εξελίξεις, με δεδομένα και τα αυξανόμενα κύματα μετανάστευσης που δέχεται η Ευρώπη και πρώτα απ' όλα χώρες όπως η Ιταλία, προκάλεσαν σειρά τηλεφωνικών επαφών και δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΕ και κρατών - μελών. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έσπευσε να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, ζήτημα για το οποίο είχε τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες από χώρες όπως οι Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Το αίτημα έκανε δεκτό χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, συγκαλώντας για μεθαύριο Πέμπτη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, αφού συγκάλεσε σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς, δήλωσε πως η Ιταλία συχνά αναλαμβάνει μόνη της τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της «μεταναστευτικής κρίσης». Ο Ρέντσι είπε ότι οι μετανάστες θα διασώζονται με το να παρεμποδίζεται η διακίνηση ανθρώπων και να μην επιτρέπεται σε πλοιάρια να αποπλέουν από τη Λιβύη. Ακόμα, είπε ότι λύση στο «φαινόμενο αυτό» είναι να σταματήσουν οι αναχωρήσεις από τη Λιβύη.

Μιλώντας χτες στο δίκτυο Rtl, ο Ρέντσι υπογράμμισε: «Ζητάμε από την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το θέμα της Λιβύης με έναν πιο σοβαρό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν... Χρειάζεται να λύσουμε το πρόβλημα της Λιβύης από τη ρίζα του».

Από τη μεριά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι απέναντι σε μια «ταχεία αύξηση» των τραγωδιών αυτών από την έναρξη της χρονιάς «οφείλουμε να δράσουμε». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες «για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση», ενώ η εκπρόσωπός του δήλωσε ότι θα «αποφασίσει για την πιθανή διοργάνωση έκτακτης Συνόδου Κορυφής έπειτα από τις διαβουλεύσεις αυτές».

Υποκρισία για τα θύματα από τους θύτες

Το μπαλάκι στην ΕΕ πετάει και η ελληνική κυβέρνηση, αρνούμενη ουσιαστικά κάθε πρωτοβουλία εκτός του αντιμεταναστευτικού πλαισίου της λυκοσυμμαχίας. Ο Αλ. Τσίπρας, σε τηλεφωνική του επικοινωνία την Κυριακή με τον Ιταλό ομόλογό του Μ. Ρέντσι, δήλωσε πως οι δύο χώρες θα πρέπει να διεκδικήσουν «την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σε δήλωσή του, για το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο ο Αλ. Τσίπρας καλεί την ΕΕ να «κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία», η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται ακριβώς στην ...κινητοποίηση της ΕΕ, κι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που επεμβαίνουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ως υποκρισία μπορεί να εκληφθεί η έκκληση Τσίπρα για «άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση», η οποία κατά την άποψη της κυβέρνησης διαρθρώνεται στα εξής τρία επίπεδα:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται ένα κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητές τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας.

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού.

Ειδικότερα, ως προς το τελευταίο, η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης απογειώνεται, καθώς με πρόσχημα την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού και για τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, παίρνει ενεργά μέρος στην ένταση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και υιοθετεί ανοιχτά τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα περί «πάταξης της τρομοκρατίας» και «ενεργειακής ασφάλειας», που χρησιμοποιήθηκαν και προηγουμένως για εξαπόλυση πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.