Σοβαροί προβληματισμοί για τη λειτουργία Δήμων και Πανεπιστημίων

Με ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χτες η συζήτηση της ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα στην Επιτροπή της Βουλής. Σήμερα η ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Παρασκευή 24 Απρίλη 2015

Τις ανησυχίες φοιτητών και σπουδαστών επαληθεύουν τα όσα είπαν οι Πρυτάνεις στην Επιτροπή της Βουλής
Σοβαρούς προβληματισμούς για την ίδια τη λειτουργία δήμων, περιφερειών, σχολείων, παιδικών σταθμών, πανεπιστημίων, νοσοκομείων μετέφεραν χτες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής οι φορείς που κλήθηκαν στη, δεύτερη κατά σειρά, συνεδρίαση σχετικά με την ΠΝΠ της κυβέρνησης. Πρόκειται για την ΠΝΠ που «στραγγίζει» τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων από οργανισμούς εποπτευόμενους από το κράτος και τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, είναι κρίσιμα για την κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών.

Ωστόσο, παρά τις διαπιστώσεις, οι περισσότεροι από τους φορείς έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τη «συναίνεση» και την «εθνική ομοψυχία» μπροστά στις «δύσκολες ώρες» που «περνάει η χώρα», δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα αποθεματικά, με προϋπόθεση να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα και ότι έτσι διασφαλίζεται η «ευρωπαϊκή πορεία» της Ελλάδας. Και αυτό όταν οι ίδιοι ομολογούσαν ότι με την ΠΝΠ η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα μια σειρά δομών και υπηρεσιών που είναι απόλυτα αναγκαίες για τις λαϊκές ανάγκες.

«Ρωτάει ο λαός και πρέπει να μας πείτε, τι θα γίνει, θα συνεχιστεί το έργο του σχολείου; Θα συνεχιστεί το έργο του δρόμου, το έργο το αντιπλημμυρικό; Μας ρωτούν, θα ποτίσουν οι αγρότες, θα πληρώσετε το ηλεκτρικό; (...) Θα πληρώσετε το βρεφονηπιακό σταθμό; Θα πληρώσετε τη μεταφορά των μαθητών; θα πληρωθεί ο οδηγός;», ήταν ορισμένα απ' όσα ανέφεραν οι περιφερειάρχες.

«Αντε και δίνουμε 10 εκατομμύρια και τα κάνετε ομόλογα, πώς θα πληρώσουμε τους εργαζόμενους στις 17 του μήνα; Και μετά από 20 μέρες, από την ώρα που θα σας δώσουμε τα λεφτά, θα μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς των νεφροπαθών;», είπαν άλλοι εκπρόσωποι από την Τοπική Διοίκηση.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της συνόδου των πρυτάνεων Β. Διγαλάκη: «Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση. Οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί κατά 70% την τελευταία 5ετία, ενώ φέτος, το 2015, δε μας έχει καταβληθεί ουδεμία δόση επιχορήγησης. Αυτήν τη στιγμή τα πανεπιστήμια παραμένουν με δυσκολία ανοιχτά καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα υπόλοιπα των προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών. Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε αδυναμία λειτουργίας. Τα πανεπιστήμια μπορεί να μην αντέξουν μέχρι το καλοκαίρι, καθώς τα χρήματα που έχουν δεν επαρκούν να καλύψουν τις βασικές τους λειτουργικές ανάγκες».

Ειδική αναφορά έγινε για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) και συνολικά τους πανεπιστημιακούς φορείς Ερευνας. Οπως σημειώθηκε «οι πόροι των φορέων αυτών είναι για τους συγκεκριμένους σκοπούς που αφορούν ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα όπου απασχολούνται περίπου 70.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές», οι οποίοι με την ΠΝΠ «κινδυνεύουν να πεταχτούν στην ανεργία». Επιπλέον, από τους πόρους αυτών των λογαριασμών «τα πανεπιστήμια συμπληρώνουν τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις».

Στη δική του τοποθέτηση, τέλος, ο Μ. Μιχαλόπουλος, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, ισχυρίστηκε λίγο πολύ ότι η μεταφορά των διαθέσιμων των οργανισμών στην ΤτΕ γίνεται για να είναι περισσότερο ασφαλισμένα και σίγουρα από ό,τι αν ήταν σε ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ελληνικό δημόσιο εγγυάται ότι θα καλύψει οποιαδήποτε ζημιά», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κάτι τέτοιο στην ΠΝΠ. Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει και να ψηφίσει την ΠΝΠ της κυβέρνησης.