«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Στα όρια της ανοχής
Πέμπτη 21 Ιούνη 2001

Associated Press

O Τζ Ρόμπερτσον με τον Μπ. Κουσνέρ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΚΑΓΟ - ΤΑΪΠΕΪ.-

Δραματικά επίκαιρο, αν και σε «αδιέξοδο», το σχέδιο των ΗΠΑ για την αντιβαλλιστική ασπίδα, συνεχίζει να αποτελεί υπογείως τον πυροδοτικό μηχανισμό της βόμβας που απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικουμένη.

Κατ' αρχήν αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των «Δυτικών», καθότι η Γηραιά Ηπειρος εκφράζει τόσο τις ανησυχίες της όσο και τις αμφισβητήσεις της σε σχέση με τη δυναμική που τείνει να διαμορφώσει στη διεθνή σκηνή. Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για «ρήγμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και στους ίδιους τους κόλπους της Συμμαχίας, που έγινε φανερό και στην πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Τις εκτιμήσεις αυτές βάλθηκε να διαψεύσει - ουσιαστικά επιβεβαιώνοντάς τες, αφού αποδέχτηκε με αυτόν τον τρόπο το υφιστάμενο πρόβλημα - ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. «Δε συμμερίζομαι την άποψη πως η αντιβαλλιστική άμυνα διχάζει τη Συμμαχία», τόνισε ο Ρόμπερτσον, αρνούμενος πως τα αμερικανικά σχέδια έχουν προκαλέσει μια βαθιά διαφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Πρόκειται «για μία αναπροσαρμογή των διατλαντικών σχέσεων ασφαλείας για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα», δικαιολόγησε το αμερικανικό σχέδιο ο Ρόμπερτσον, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις του Σικάγο. Ο Ρόμπερτσον βρέθηκε στο Σικάγο καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον, στην οποία είχε χτες συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Παρά, όμως, τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Ρόμπερτσον, οι ανησυχίες και οι αντιρρήσεις υφίσταντο, κυρίως όσον αφορά την έναρξη μιας νέας και άκρως επικίνδυνης εξοπλιστικής κούρσας. Εξάλλου, θα ήταν το πλέον αναμενόμενο και το πιο φυσικό. Ουδεμία χώρα δε θα μπορούσε να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, ειδικά αν νιώθει ότι απειλείται άμεσα, όπως παραδείγματος χάριν η Ρωσία και η Κίνα.

«Προειδοποιητικές βολές»

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δύο μέρες μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε αμερικανικά μέσα, προειδοποίησε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθήσουν το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής άμυνας, η Ρωσία θα ενισχύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, με κίνδυνο να αρχίσει και πάλι η κούρσα των εξοπλισμών. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η προσθήκη τέτοιων πολλαπλών κεφαλών θα έχει χαμηλό κόστος, αλλά θα πολλαπλασιάσει τις ικανότητες του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, τόνισε όμως ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αναθεώρησης, αλλά κατηγορηματικά αντίθετη στην πιθανότητα εγκατάλειψης της συνθήκης ABM του 1972, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θεωρεί ξεπερασμένη, απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να παραβιάσει τη συνθήκη ABM, εάν αυτό είναι απαραίτητο για την εφαρμογή του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Εν τω μεταξύ, η προχτεσινή πυραυλική δοκιμή της Ταϊβάν, με πυραύλους «Πάτριοτ» - εκ των οποίων ο PAC-3 θεωρείται συστατικό της αντιβαλλιστικής άμυνας - συνιστά πιθανώς μία ακόμη προώθηση των σχεδίων του «Θεάτρου Αντιπυραυλικής Αμυνας» (ΤMD), που προωθούν οι ΗΠΑ για το ασιατικό πλατό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ταϊβάν, η άσκηση ήταν «απόλυτα επιτυχής και εξουδετερώθηκαν οι στόχοι, που ήταν ένας σταθερός στόχος και ένας εισερχόμενος πύραυλος».

Το γεγονός της δοκιμής προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Κίνας, όσον αφορά ειδικότερα τους παραπάνω σχεδιασμούς για την υλοποίηση του TMD, που θα είναι η κατ' αρχήν υλοποίηση του σχεδίου «υιός του πολέμου των άστρων» στο υπογάστριό της, σε συνδυασμό ότι θεωρεί την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν από τις ΗΠΑ σαφέστατη επέμβαση στα εσωτερικά της Κίνας. Πάντως, αναλυτές σημειώνουν ότι πολύ δύσκολα μπορεί να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι και οι Κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν άσκηση ακριβώς στην ίδια στην περιοχή και σημειώνουν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη για την άνοδο του «πολεμικού θερμομέτρου στην Ασία».