Τους «συμμάχους» και τα μάτια σας... λέει το Ποτάμι

«Ανακολουθία» στην κυβέρνηση βλέπει το ΠΑΣΟΚ

Σάββατο 25 Απρίλη 2015

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
«Δεν ξεμένουμε μόνο από λεφτά, αλλά και από συμμάχους», ισχυρίστηκε χτες, μιλώντας στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, εκφράζοντας ανησυχίες για το κατά πόσο η συγκυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει τη ρευστότητα και τα στηρίγματα στο εξωτερικό που χρειάζονται τα ντόπια μονοπώλια προς αναθέρμανση της οικονομίας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα στο λαό, όπως επίσης ότι ρισκάρισε και έχασε τη στήριξη των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την παραπέρα διαχείριση του χρέους. Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε πρόθυμος το κόμμα του να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση, αρκεί αυτή να πει καθαρά τι διαπραγματεύεται με τους εταίρους, ποιες είναι οι συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις» που προτείνει η κυβέρνηση και τι ζητάνε οι δανειστές.

Ταυτόχρονα, πιέζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, έκανε προτάσεις όπως «κόψτε τις συντάξεις στους 50άρηδες», λαϊκίστικα τσιτάτα που κρύβουν τη γενικευμένη επέλαση του κεφαλαίου και της ΕΕ έναντι στο δικαίωμα του λαού σε ανθρώπινα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Για «πολιτική και ηθική ανακολουθία» και «ωμό θεσμικό κυνισμό» κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Ευ. Βενιζέλος, στηλιτεύοντας τη νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και την επίκληση κατεπειγουσών αναγκών, τακτική που ακολούθησε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση στην οποία συμμετείχε.

Εκφράζοντας την ανησυχία των ντόπιων μονοπωλίων για την πορεία της οικονομίας, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας», «πρόβλημα ρευστότητας» και διαρροή καταθέσεων. Παραπέρα εκτίμησε ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς σε ένα «Μνημόνιο 3» στο οποίο και θα παραμείνει για «μακρά περίοδο».

Σε αυτή τη βάση, κάλεσε ανοικτά την κυβέρνηση να προσαρμοστεί στο μείγμα διαχείρισης της προηγούμενης συγκυβέρνησης: «Να προσχωρήσετε πανηγυρικά στην πολιτική μας, αυτό είναι το σωστό για τη χώρα και η δικαίωσή μας, το άλλο είναι η καταστροφή της χώρας», είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να «κλείσει» τη διαπραγμάτευση, αλλά δεν το κάνει γιατί έχει «εσωτερικό πρόβλημα», δεν μπορεί να το «περάσει» σε όλους τους βουλευτές της.