ΝΕΠΑΛ
Οι διαπιστωμένοι νεκροί ξεπέρασαν τους 7.300
Τρίτη 5 Μάη 2015

Η επιβίωση στα χαλάσματα είναι πολύ δύσκολη
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Μεγαλώνει αμείωτα η λίστα των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε το Νεπάλ στις 25 Απρίλη. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός ήταν τουλάχιστον 7.300 νεκροί και πάνω από 14.300 τραυματίες, με μεγάλες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού να εξακολουθούν ακόμα να μην έχουν ερευνηθεί για επιζώντες. Οι κατεστραμμένοι δρόμοι και τα ανεπαρκή μέσα εμποδίζουν και την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων στους δεκάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών που περιμένουν βοήθεια, σκάβοντας οι ίδιοι στα συντρίμμια των σπιτιών τους για να μπορέσουν - τουλάχιστον - να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η οργή τους μεγαλώνει καθώς τη δοκιμασία τους εντείνουν οι άσχημες καιρικές συνθήκες που μεγαλώνουν τους κινδύνους για τους άστεγους. Σε πολλά σημεία χιονίζει ενώ χιονοθύελλες πλήττουν χωριά αυξάνοντας τους νεκρούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Λανγκστάνγκ, 60 χλμ. από την πρωτεύουσα Κατμαντού όλα τα κτίρια καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα, ανάμεσά τους και 55 ξενώνες για πεζοπόρους που επισκέπτονταν συχνά τα γύρω χωριά. Την Κυριακή, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν 100 πτώματα (ανάμεσά τους και ξένοι πεζοπόροι) μετά από χιονοστιβάδα που είχε προκληθεί ύστερα από το σεισμό. Ενδεικτικό του πόσο αναμένεται να ανέβει ο αριθμός των νεκρών είναι και το ότι μόνο οι αγνοούμενοι Ευρωπαίοι υπολογίζονται σε 1.000, σύμφωνα τουλάχιστον με υπολογισμούς που καταγράφηκαν την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, ο λαός συνεχίζει να δίνει μαθήματα ζωής. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, τέσσερα ακόμα άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά μέσα από τα συντρίμμια, οκτώ μέρες μετά το σεισμό. Ανάμεσά τους και ο 101χρονος (!) Φούντσου Ταμάνγκ, που έμενε στην πόλη Νουακάτ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μόνο με τραύματα στον ένα αστράγαλο και το ένα του χέρι.

Στο μεταξύ, ενώ η εποχή των μουσώνων αναμένεται να ξεκινήσει σε ορισμένες βδομάδες, υπάρχουν καταγγελίες για απαράδεκτες καθυστερήσεις στη μοιρασιά της υλικής βοήθειας που φτάνει και από το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, πρακτορεία μετέδωσαν ότι πακέτα βοήθειας μένουν στοιβαγμένα στο αεροδρόμιο του Κατμαντού εξαιτίας τελωνειακών ελέγχων. Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι η φετινή περίοδος ορειβασίας στο Εβερεστ (σημαντικό έσοδο στον τουρισμό) θα λήξει νωρίς, αφού είναι δύσκολο να αποκατασταθούν οι οδοί πρόσβασης σε αυτό.