ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Παζάρια με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Τετάρτη 6 Μάη 2015

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Κρ. Λαγκάρντ - Γ. Ντάισελμπλουμ:Οι κόντρες ΔΝΤ - Ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι αντιλαϊκές και από τις δύο πλευρές
Στον άξονα του υπερσυσσωρευμένου ελληνικού κρατικού χρέους και εν μέσω των οξυμένων ανταγωνισμών της Ευρωζώνης με την πλευρά του ΔΝΤ μετατοπίζονται το σκηνικό και τα παζάρια, που αφορούν στη διαμόρφωση της αντιλαϊκής συμφωνίας. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί διαχειριστικούς ελιγμούς ανάμεσα στις διάφορες λίστες με τα αντιλαϊκά μέτρα, στην πραγματικότητα απολογείται για τις «καθυστερήσεις», ρίχνοντας το φταίξιμο στην «ασυνεννοησία» μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ...

Αποκαλυπτική είναι η χτεσινή «άτυπη» ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Ανακάλυψαν, ξαφνικά, και διαφορές στρατηγικής (!) ανάμεσα στους «θεσμούς» (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), οι οποίες, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, δημιουργούν «εμπόδια». Παραπέρα, επιχειρούν να αξιοποιήσουν τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, που αφορούν στο μεταξύ τους επιμερισμό της χασούρας και όχι βέβαια στα προτεινόμενα αντιλαϊκά μέτρα, όπως ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συσκοτίσει την πραγματικότητα της «επόμενης μέρας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανάγλυφα αποκαλύπτονται οι συντεταγμένες της αντιλαϊκής διαβούλευσης, που διενεργείται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το non paper της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

Το ΔΝΤ θέτει τις δικές του «κόκκινες γραμμές» στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά. Η Κομισιόν έχει «κόκκινες γραμμές» στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Εν κατακλείδι, επισημαίνουν πως το «σύνολο των θεσμών» έχει «κόκκινες γραμμές παντού», ενώ «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός». Δηλαδή, με κάποια εναλλαγή του αντιλαϊκού μείγματος, ο «συμβιβασμός» θα μπορούσε να υπάρξει. Μάλιστα, επισημαίνουν πως η «ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους». Στο «διά ταύτα», αποκαλύπτονται λέγοντας ότι η συγκυβέρνηση «θα βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στη μετά τον Ιούνιο εποχή». Πρόκειται, δηλαδή, για έναν ακόμη ευφημισμό.

Η... «χρηματοδότηση της ανάπτυξης» είναι η νέα δανειακή σύμβαση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα συνδυαστεί με το επόμενο μνημόνιο .Μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να καταθέσουν στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά μέτρα όταν «υπάρξει προοπτική συμφωνίας»...

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά επιτελεία, με στόχο την κατάληξη της αντιλαϊκής συμφωνίας, συνέχιζαν τις διαβουλεύσεις τόσο με την Κομισιόν, όσο και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκαν χτες στη Φραγκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Η συμφωνία είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γ. Δραγασάκης, λίγη ώρα μετά τις κυβερνητικές «διαρροές» περί εμπλοκών στη διαπραγμάτευση...

Σε συνθήκες «πιστωτικής ασφυξίας», πρώτα και κύρια, ενόψει της αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ, στις 12 Μάη, η συγκυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση για αύξηση στο όριο του βραχυπρόθεσμου κρατικού δανεισμού (μέσω εντόκων γραμματίων), το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στα 15 δισ. ευρώ. Η όποια απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί, καθώς και με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, και Εμ. Μακρόν, αντίστοιχα. Την «ουσιαστική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε ο Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο, στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και μία προετοιμασία της ατζέντας του «χρήσιμου» Γιούρογκρουπ στις 11 Μάη.

«Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα - όχι τώρα, εντελώς άμεσα - έχουμε όμως τη δυνατότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό (...) Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν.

Ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, και την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, Λουί Ντε Γκίντος.

Διελκυστίνδα για το χρέος

Την τήρηση της συμφωνίας του 2012 και των στόχων βάσει των οποίων καθίσταται «βιώσιμο» το ελληνικό κρατικό χρέος ζήτησε ο Π. Τόμσεν, αναφέρει το ΔΝΤ σε ανακοίνωση - απάντηση μετά το δημοσίευμα των «Financial Times» ότι το ΔΝΤ απαίτησε «κούρεμα» χρέους, απειλώντας με αποχώρηση από το ελληνικό «πρόγραμμα διάσωσης». Ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού υποστήριξε ότι το ΔΝΤ «δεν πίεσε για μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση χρέους». «Οσο αποκλίνουμε από τους στόχους, απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ δεν έκανε βεβαίως τέτοιο σχόλιο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το «κούρεμα» που φέρεται να αξίωσε η πλευρά του ΔΝΤ. Παράλληλα, επισήμανε πως οποιαδήποτε αλλαγή σε ό,τι αφορά τα κριτήρια βιωσιμότητας «θα χρειαζόταν την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου», λέγοντας ότι οι προϋποθέσεις «ελάφρυνσης» δεν εκπληρώνονται σε αυτή τη φάση.

«Δε θέλουμε να συζητήσουμε για το χρέος πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε και ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί.