ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ
Επαφές κυβέρνησης - ΗΠΑ για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

«Πρωταρχική επιταγή» είναι η «διαφοροποίηση των πηγών του φυσικού αερίου» επέμεινε ο απεσταλμένος του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών

Σάββατο 9 Μάη 2015

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ενεργειακά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα
Επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη και Επικρατείας, Ν. Παππά, είχε χτες στην Αθήνα ο Ειδικός Απεσταλμένος και Συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμος Χοστάιν, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη Ντ. Πιρς.

Κατά πληροφορίες, οι συναντήσεις έγιναν σε «θετικό κλίμα». Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αμερικανός δεν κόμισε κάποια συγκεκριμένη προσφορά στην Αθήνα, περισσότερο επανέλαβε τις πάγιες αμερικανικές αντιρρήσεις σε οποιαδήποτε ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα, εκφράζοντας γνωστές θέσεις της Ουάσινγκτον περί «ανάγκης διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων καυσίμου», την άρνησή της στην κατασκευή «μεγάλων αγωγών» (βλ. τα αντίστοιχα ρωσικά σχέδια), την προώθηση μικρότερων - διασυνδετήριων αγωγών, κάθετων αξόνων, τερματικών σταθμών κτλ.

«Είδαμε τους φίλους μας στην Ελλάδα»

Ο ίδιος ο Α. Χοστάιν, επισήμως, δήλωσε: «Είχαμε πολύ καλές συναντήσεις, όπως συνηθίζουμε να έχουμε με τους φίλους μας στην Ελλάδα, ένα καλό φίλο και σύμμαχο των ΗΠΑ. Συμφωνούμε σε περισσότερα απ' όσα διαφωνούμε και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας στον τομέα της Ενέργειας».

Ερωτηθείς, δε, για το αν υπάρχει κάποια αμερικανική αντιπροσφορά στο ρωσικό σχέδιο για τον αγωγό «Turkish Stream», για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον να περνά και από την Ελλάδα, ο Αμερικανός απάντησε: «Συζητήσαμε λεπτομερώς την εικόνα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και πώς αυτή επηρεάζει την Ελλάδα και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε ολόκληρη αυτή την περιοχή (...) Νομίζω ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη και αυτό είναι που επιτυγχάνεται μέσω αληθινής διαφοροποίησης τόσο των διαδρομών, αλλά, το σημαντικότερο, των πηγών του φυσικού αερίου».

Σαφής η αναφορά του Αμερικανού στη θέση των ΗΠΑ να επιλέγεται άλλο αέριο για την τροφοδοσία της Ευρώπης (π.χ. το αζέρικο) αντί του ρωσικού. Αλλωστε, οι ΗΠΑ στηρίζουν ενεργά το Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο και το Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ), που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Παραπέρα, ερωτηθείς ξανά ο Α. Χοστάιν για μια ενδεχόμενη ελληνο-ρωσική συνεργασία στο ενεργειακό, επέμεινε ότι «η Ελλάδα και όλες οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να συνεργάζονται με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Αλλά νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να σκεφτούμε ποιες είναι οι πρωταρχικές επιταγές για το τι είναι καλό για την Ελλάδα και τι είναι καλό για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή αυτή».

«Αυτή είναι η συζήτηση που είχαμε σήμερα» είπε σε άλλο σημείο της δήλωσής του. «Και νομίζω ότι ήταν μια καλή συζήτηση και θα τη συνεχίσουμε», πρόσθεσε προαναγγέλλοντας συνέχιση των τέτοιων παζαριών.

«Ουσιαστική και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων»

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, δηλώσεις έκανε ο Π. Λαφαζάνης: «Με τον κύριο Χοστάιν μου δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινή, θα έλεγα, ανταλλαγή απόψεων. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων βεβαίως είναι χρήσιμη για μας και για την προοπτική την οποία χαράσσουμε ως χώρα στα ενεργειακά θέματα (...) η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας. Θέλουμε μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, το όφελος του ελληνικού λαού και ασφαλώς τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη».

Ο υπουργός αναφέρεται ουσιαστικά στην επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να παίξει (και) στο ενεργειακό με όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, για τη διαμόρφωση συμμαχιών με γνώμονα τα συμφέροντα της αστικής τάξης και το στόχο της για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που, έτσι κι αλλιώς, αποτελεί πεδίο εκδήλωσης οξυμένων ενδοαστικών ανταγωνισμών, με επίκεντρο τους ενεργειακούς πόρους και διαύλους.

Σε αυτή τη βάση, ο Π. Λαφαζάνης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει «τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία».

Ερωτηθείς, δε, αν ο Α. Χοστάιν έφερε κάποια αντιπρόταση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική πρόταση για τον «Turkish Stream», αρκέστηκε να επαναλάβει ότι είχε μαζί του «μια ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξελίξεις και ανακατατάξεις στα Ενεργειακά... (2017-06-08 00:00:00.0)
Στη Ρωσία για τις μπίζνες του κεφαλαίου (2015-06-19 00:00:00.0)
Σπρώχνει τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια (2015-06-10 00:00:00.0)
«Στις προτεραιότητές μας» λέει η συγκυβέρνηση... (2015-04-22 00:00:00.0)
Παιχνίδια με την Ενέργεια σε... πολλά ταμπλό (2015-04-04 00:00:00.0)
Στρώνει με... αγωγούς το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα (2015-04-01 00:00:00.0)