ΠΓΔΜ
Επικίνδυνη ανάφλεξη συγκρούσεων στο Κουμάνοβο
Τρίτη 12 Μάη 2015

Στρατός στους δρόμους του Κουμάνοβο
ΣΚΟΠΙΑ.--

Οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία της ΠΓΔΜ και ομάδα δεκάδων ένοπλων αυτονομιστών με τα διακριτικά του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κουμάνοβο, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 22 ατόμων (14 ένοπλοι και 8 αστυνομικοί), το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναδεικνύουν το νέο κύκλο επικίνδυνης έντασης που σιγοβράζει στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιβο Κότεφσκι, κάνοντας χτες έναν απολογισμό των συγκρούσεων που άρχισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, είπε πως ξεκίνησαν από ομάδα περίπου 40 «καλά εκπαιδευμένων ενόπλων», με εμπειρία, όπως σημείωσε, «σε συρράξεις της Μέσης Ανατολής και παλιότερα των Βαλκανίων». Χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική», υποστηρίζοντας ότι είχε στόχο κρατικούς θεσμούς, εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας ως ένδειξη προθέσεων σημαντικό παράνομο οπλοστάσιο, που, όπως τόνισε, βρέθηκε προχτές στο δυτικό Κουμάνοβο από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η ομάδα των ενόπλων εισήλθε στην ΠΓΔΜ στις αρχές Μάη «από χώρα της περιοχής», ότι φορούσαν στολές με τα διακριτικά του ΟΥΤΣΕΚΑ, ενώ κατονόμασε πέντε Κοσσοβάρους Αλβανούς ως «ηγετικά στελέχη των παραστρατιωτικών πυρήνων» που συμμετείχαν στην επίθεση του Σαββατοκύριακου. Τόνισε ότι στόχος της επίθεσης ήταν η πρόκληση «γενικότερης αποσταθεροποίησης» στη χώρα.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, εξήρε τον τρόπο καταστολής της επίθεσης από τις αστυνομικές δυνάμεις και ανέφερε ότι παραδόθηκαν στις αρχές 30 άτομα, τα οποία κρίθηκαν χτες από δικαστήριο των Σκοπίων προφυλακιστέα για 30 μέρες ως ύποπτα για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση με σκοπό την κατάλυση της συνταγματικής έννομης τάξης και διατάραξη της ασφάλειας». Από αυτούς οι 18 είναι Κοσσοβάροι Αλβανοί, οι 11 Αλβανοί πολίτες της ΠΓΔΜ και ένας Αλβανός μετανάστης στη Γερμανία.

Συνάντηση Ιβάνοφ με ξένους πρέσβεις

Οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, που θύμισαν την επικίνδυνη, αιματηρή σύρραξη του 2001 ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ και Αλβανούς αυτονομιστές και «εκτονώθηκε» με την «ειρηνευτική» συμφωνία της Οχρίδας, απασχόλησε έκτακτη συνάντηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με τους πρέσβεις ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Τουρκίας. Ο Ιβάνοφ, τους ενημέρωσε για τα γεγονότα, δραττόμενος παράλληλα της «ευκαιρίας» για να υποστηρίξει ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται και στο «πάγωμα» της διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, φωτογραφίζοντας ως υπαίτια την Ελλάδα και τη διμερή διένεξη για την επίσημη ονομασία της χώρας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξήρε τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από τις αρχές της ΠΓΔΜ, κάνοντας παράλληλα έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» και για διενέργεια έρευνας για τα γεγονότα στο Κουμάνοβο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία», ενώ η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασε «αυστηρά οποιαδήποτε ανάμειξη» των πολιτών της στις βιαιότητες.

Ρόλο στην κρίση ανέλαβε χτες και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, που κάλεσε τον ομόλογό του στα Σκόπια, Ν. Γκούεφσκι, να παραιτηθεί για να εκτονωθεί η κρίση, επικαλούμενος ως αιτία για τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο «διαχωρισμούς» και ανισότητες...

Ας σημειωθεί πάντως ότι η ανάφλεξη των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ σημειώνεται περίπου ένα μήνα μετά και από τις τελευταίες προκλητικές εθνικιστικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, περί «ένωσης» του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, είτε εντός, είτε εκτός ΕΕ.