ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε αποστολή ο Πάουελ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2001

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΡΑΜΑΛΑ.-

Επιστρέφει στη Μέση Ανατολή για να περισώσει την κλυδωνιζόμενη εκεχειρία του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Την ίδια στιγμή, οξύνονται οι αλληλοκατηγορίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, ενώ κάνει την εμφάνισή του ένα ρεύμα φυγής των εποίκων προς το Ισραήλ.

Τη μετάβαση του Κόλιν Πάουελ στο Ισραήλ και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη ανακοίνωσε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου άλλων δύο ανθρώπων, ενός Παλαιστινίου εργάτη στη Ραμάλα και ενός εποίκου του οικισμού Χόμες, στη Δυτική Οχθη, που ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων σε καιρό εκεχειρίας σε 8. Ο Τζορτζ Μπους δήλωνε ότι, αν και η κατάσταση δεν είναι εντελώς ήρεμη, έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος με την εκεχειρία και θα πρέπει να υποστηριχτεί με κάθε τρόπο.

Ακριβέστερος ήταν ο ειδικός του Λευκού Οίκου σε θέματα Μέσης Ανατολής, Τζέφρι Κεμπ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι πρώτιστος στόχος του ταξιδιού του Πάουελ είναι η παροχή ηθικής και πολιτικής υποστήριξης στον Αριέλ Σαρόν προκειμένου να επιμείνει στην τήρηση της εκεχειρίας και στην επίδειξη «εγκράτειας». Ανάλογες πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αριέλ Σαρόν στην Ουάσιγκτον, που αρχίζει τη Δευτέρα.

Τα μηνύματα, πάντως, από τη Μέση Ανατολή δε δικαιολογούν μεγάλη αισιοδοξία. Χωρίς αποτελέσματα ολοκληρώθηκε και η νέα συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας, χτες. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία κατέθεσε σχέδιο στρατιωτικής αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, προς τις θέσεις που κατείχε πριν την έναρξη της Ιντιφάντα, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένα βήμα υποχώρησης αν δεν τερματιστεί πλήρως η βία. Οπως δήλωνε ο Παλαιστίνιος επικεφαλής ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, θα πραγματοποιηθούν και νέες συναντήσεις.

Στην περιοχή φθάνει, σήμερα, και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ουίλιαμ Μπερνς για συναντήσεις με τους Αραφάτ και Σαρόν, προετοιμάζοντας την επίσκεψη Πάουελ. Με τον Παλαιστίνιο ηγέτη θα συναντηθεί, σήμερα, σε επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποιεί στην περιοχή, και ο επικεφαλής διπλωματικών υποθέσεων και ασφαλείας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Στην περιοχή παραμένει, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες συναντήσεις, και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος συναντήθηκε, χτες, με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάραα.

Νέα επεισόδια, διογκώνεται η οργή

Ολμος μεγάλου βεληνεκούς έπληξε, χτες το πρωί, την ισραηλινή κοινότητα Ναχάλ Οζ, εντός του ισραηλινού εδάφους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η πρώτη, τέτοιου είδους, επίθεση από την έναρξη της εκεχειρίας αποδεικνύει ότι κλιμακώνεται η βία από τους Παλαιστινίους. Λίγο αργότερα, στη βόρεια Δυτική Οχθη εξαγριωμένοι έποικοι, υπό το βλέμμα του ισραηλινού στρατού, απέκλεισαν κεντρική οδική αρτηρία, ενώ λιθοβόλησαν επί αρκετή ώρα τα διερχόμενα παλαιστινιακά αυτοκίνητα. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, πολλά σπίτια παρακείμενων παλαιστινιακών χωριών πυρπολήθηκαν.

Στο μεταξύ, οξύνεται η οργή των εποίκων για την «απροθυμία», όπως λένε, του Αριέλ Σαρόν να λάβει αυστηρά στρατιωτικά μέτρα για να τους υπερασπίσει. Ομάδα εποίκων διαδήλωσε έξω από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά και πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυξάνεται καθημερινά το ποσοστό των εποίκων που επιθυμεί να επιστρέψει στο Ισραήλ και αφήνει να εννοηθεί ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν τους παρέχει οικονομική βοήθεια για να το πράξουν, σε αντίθεση με την ενίσχυση που έλαβαν για να μεταβούν στους εποικισμούς.

Την πρόθεση να βοηθήσει τους εποίκους να μετοικήσουν στο Ισραήλ εξέφρασε η ισραηλινή ειρηνιστική οργάνωση «Peace Now», που έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των εποικισμών. Η οργάνωση κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι επιμένει στην καταστροφική εποικιστική πολιτική της, καθώς, μόνο το Μάη, το 50% των εργασιών ανοικοδόμησης και της δημόσιας χρηματοδότησής τους, που διεξάγονται στο Ισραήλ, λαμβάνουν χώρα στους εποικισμούς, αφορούν δηλαδή στο 3% του ισραηλινού πληθυσμού.

Τέλος, ελεύθερος αφέθηκε, χτες, ο Γάλλος αγρότης-ακτιβιστής Ζοζέ Μποβέ, ο οποίος είχε συλληφθεί από την ισραηλινή αστυνομία μαζί με άλλους Γάλλους φιλειρηνιστές, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού, στη Δυτική Οχθη. Ο Μποβέ κατηγόρησε το Ισραήλ για δημιουργία ενός «απαρτχάιντ» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τονίζοντας ότι είδε με τα μάτια του τον απάνθρωπο οικονομικό και στρατιωτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί καθώς και τη βία που ασκείται. Τα σχόλια του Μποβέ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης.