ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Συμπόρευση γιατρών και ασφαλισμένων

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των γιατρών του Ιδρύματος που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Παρασκευή 22 Ιούνη 2001

«Κάτω τα χέρια από το ΙΚΑ» ήταν ένα από τα συνθήματα των γιατρών στη χτεσινή πορεία
Δυναμική συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, που συνεχίζονται με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής, αποφάσισαν οι γιατροί του ΙΚΑ της χώρας μετά το νέο προχτεσινό ναυάγιο των συνομιλιών με την κυβέρνηση. Απαντώντας αγωνιστικά στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που τους παραπέμπει από το ένα υπουργείο στο άλλο, αλλά και στα σχέδια παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους του ΙΚΑ, προχωρούν στην κλιμάκωση των αγώνων τους με πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Χτες, οι γιατροί του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά, λίγο μετά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους (ΣΕΥΠΙΚΑ), πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Φωνάζοντας συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από το ΙΚΑ», «Δώστε λεφτά για την Υγεία», «Το νομοσχέδιο δε θα περάσει», «Γιατροί και ασφαλισμένοι είμαστε ενωμένοι», οι γιατροί του ΙΚΑ πορεύτηκαν, εν μέσω ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, στη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, όπου γινόταν η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο νωρίτερα, στη Γενική τους Συνέλευση, οι γιατροί του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά αποφάσισαν τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους με περισσότερες συγκεντρώσεις και πορείες, αλλά και με συντονισμό δράσης με τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Στα πλαίσια αυτά, οι γιατροί του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά πραγματοποιούν:

Ο ΣΕΥΠΙΚΑ πραγματοποιεί νέα Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» την ερχόμενη Πέμπτη 28.6.2001.

Στο ψήφισμα της συνέλευσης οι γιατροί του ΙΚΑ καταγγέλλουν «την προσπάθεια ξεπουλήματος του ΙΚΑ, την υποβάθμιση της περίθαλψης, την κατάργηση της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης, την απόλυση των 5.500 συμβασιούχων του ΙΚΑ».

Την απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πήρε και η Ολομέλεια της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με τη συνέχιση των πενθήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών του ΙΚΑ μέχρι τις 6 του Ιούλη και εξήγγειλε δυο ακόμη πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως τις 20 του Ιούλη.

Μέτρα απεργοσπασίας και ταλαιπωρίας

Μέτρα απεργοσπασίας ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Ιδρύματος, στο όνομα δήθεν της «διευκόλυνσης των ασφαλισμένων του Ιδρύματος, κατά τη διάρκεια της απεργίας των γιατρών του».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τής διοίκησης του ΙΚΑ:

Οι ασφαλισμένοι δηλαδή θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση του γιατρού κρατικού νοσοκομείου ή ιδιώτη και απόδειξη φαρμακείου, στα Τμήματα Παροχών των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ.