ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Η κατοχή είναι τρομοκρατία»

Συνέντευξη Τύπου του Παλαιστίνιου πρέσβη, με αφορμή τις φετινές παλαιστινιακές εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο της «Νάκμπα», της καταστροφής δηλαδή των παλαιστινιακών εδαφών το 1948

Τετάρτη 20 Μάη 2015

Στιγμιότυπο μιας από τις πολλές διαδηλώσεις του λαϊκού κινήματος αλληλεγγύης στον αγωνιστή λαό της Παλαιστίνης
«Οταν μιλάμε για το διωγμό του παλαιστινιακού λαού ξέρουμε ότι ο φίλος ελληνικός λαός καταλαβαίνει περισσότερο από πολλούς άλλους τι σημαίνει κατοχή, αντίσταση και ελευθερία», σημείωσε χτες το μεσημέρι ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι με αφορμή τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο εντός και εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, για τη 67η μαύρη επέτειο από τη μέρα της «Νάκμπα». Της καταστροφής, δηλαδή, των παλαιστινιακών εδαφών το 1948 από τους Ισραηλινούς με τη βοήθεια των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων για να ιδρυθεί πάνω σε αυτά τα εδάφη το κράτος του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης σημείωσε ότι οι πληγές από το 1948, οπότε καταστράφηκαν ολοσχερώς 415 παλαιστινιακά χωριά και σφαγιάστηκαν πάνω από 15.000 Παλαιστίνιοι, έως σήμερα, όχι μόνον δεν έχουν κλείσει, αλλά έχουν πληθύνει. Οχι μόνον μετά την επόμενη ισραηλινή εισβολή του 1967 και τη νέα κατάληψη παλαιστινιακών εδαφών, αλλά και σήμερα, οπότε συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται κατά εκατοντάδες οι εποικισμοί ιδιαίτερα στα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Α. Ιερουσαλήμ, «μετατρέποντας τα παλαιστινιακά εδάφη σε καντόνια δίχως ουσιαστική επικοινωνία» και γεωγραφική σύνδεση μεταξύ τους.

«Ζητάμε να τερματιστεί η κατοχή στο 22% των παλαιστινιακών εδαφών. Ζητάμε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα συμβιώνει με σχέσεις καλής γειτονίας με το Ισραήλ. Ομως οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες φθάνουν σήμερα τα 5.000.000 και αυτοί έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», σημείωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης, τονίζοντας ότι ένας από τους τρόπους για να βοηθηθεί αυτός ο σκοπός είναι και η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους σε διεθνές επίπεδο, όπως έγινε το 2012 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος μη μέλος του ΟΗΕ με την ιδιότητα παρατηρητή. Οπως έγινε και από άλλες 139 χώρες με πιο πρόσφατη περίπτωση του Βατικανού. Ο Μ. Τουμπάσι εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα είναι η επόμενη χώρα που θα αναγνωρίσει «σύντομα» το Παλαιστινιακό Κράτος ως ανεξάρτητο, όπως έχουν κάνει ήδη τρεις χώρες - μέλη της ΕΕ (Σουηδία, Κύπρος, Μάλτα), επικαλούμενος πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Οι χώρες με στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ έχουν σχέσεις με χώρα - εγκληματία πολέμου

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μ. Τουμπάσι
Ωστόσο, απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως «το Ισραήλ, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών λειτουργεί σαν ένα άλλο, φασιστικό, απαρτχάιντ έχοντας γίνει χώρα - εγκληματίας πολέμου και ως εκ τούτου παραβιάζει διεθνείς συνθήκες». Τόνισε έτσι ότι αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους χώρες (όπως η Ελλάδα...) όταν διατηρούν στρατιωτικές σχέσεις με τους Ισραηλινούς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ζήτημα πώς μπορεί μία χώρα να έχει στρατιωτικές σχέσεις με μία χώρα - εγκληματία πολέμου».

Αναφερόμενος στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μ. Τουμπάσι επισήμανε πως απαρτίζεται από ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα Εβραίων εποίκων που επιδιώκουν τον αφανισμό του παλαιστινιακού λαού. «Ο Νετανιάχου λέει ότι θέλει να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις αλλά προεκλογικά ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Πώς γίνεται αυτό;» αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι «η παλαιστινιακή πλευρά είναι πάντα έτοιμη για διαπραγμάτευση φτάνει αυτή να γίνει επί της ουσίας».

Σχετικά με την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας που καταστράφηκε το περασμένο καλοκαίρι κατά την τελευταία ισραηλινή επίθεση, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση δεν είναι ό,τι καλύτερο», αφού οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να προβάλλουν διάφορα προβλήματα ακόμη και για τις εισαγωγές απαραίτητων οικοδομικών υλικών. Πρόσθεσε ότι από τη διάσκεψη δωρητών του Καΐρου έως σήμερα, πολλά έχουν παραμείνει στα χαρτιά, ότι η φτώχεια μαστίζει και ότι η παράνομη παρακράτηση των παλαιστινιακών δασμών και φόρων από τους Ισραηλινούς, σε συνδυασμό με τη συνέχιση του οικονομικού αποκλεισμού δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση και στην παλαιστινιακή οικονομία. «Δεν έχουμε ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, εξαιτίας της κατοχής. Δεν έχουμε τελωνεία, ούτε δικό μας νόμισμα, ενώ όλες οι εξαγωγές γίνονται μέσω ισραηλινών λιμανιών και αεροδρομίων», τόνισε αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εδάφη της Δυτικής Οχθης, όπου οι Εβραίοι έποικοι έχουν θέσει υπό την κατοχή τους σχεδόν όλους τους βασικούς οικονομικούς πόρους καθώς και όλους τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, προκαλώντας «ασφυξία», πέρα από τις κατά καιρούς καταστροφές των σοδειών στους Παλαιστίνιους αγρότες.

«Γενικά η κατοχή είναι τρομοκρατία» σημείωσε, θυμίζοντας ότι σε διεθνές επίπεδο η κατοχή συνεχίζεται πλέον μόνον σε δύο χώρες: Στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου.

Τέλος, ο Παλαιστίνιος πρέσβης εξέφρασε την εκτίμηση του παλαιστινιακού λαού για την πολύχρονη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, αλλά και τη σημαντική συνεισφορά σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών με πρώτο τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, σημειώνοντας ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τιμηθεί για τη συνεισφορά του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού από τη διπλωματική παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην Αθήνα.