ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Οι φτωχοί πληρώνουν την ανυπαρξία μέτρων

Στους 63 οι νεκροί και δεκάδες οι αγνοούμενοι που θάφτηκαν από τόνους λάσπης στην πόλη Σαλγκάρ

Τετάρτη 20 Μάη 2015

Οι κάτοικοι προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι απέμεινε από το βιος τους
ΣΑΛΓΚΑΡ.--

Αλλη μια τραγωδία, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας, βιώνει η Κολομβία, αυτή τη φορά στην πόλη Σαλγκάρ, στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Αντιόκια, 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, Μεντεγίν. Τη Δευτέρα, στις 3.00 το πρωί, σημειώθηκε μια μεγάλη κατολίσθηση μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει υπερχείλιση του παρακείμενου ποταμού και τα νερά να σαρώσουν πολλά από τα σπίτια του χωριού. Ηδη, μέσα από τις λάσπες, έχουν ανασυρθεί 63 σοροί αλλά υπάρχουν και δεκάδες αγνοούμενοι. Κυρίως πλήγηκαν τα σπίτια που ήταν χτισμένα στις όχθες του ποταμού, ενώ τα συνεργεία διάσωσης δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς και χτες συνεχίζονταν οι βροχοπτώσεις.

Η συγκεκριμένη πόλη, περίπου 18.000 κατοίκων, με κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, φημισμένη για τις φυτείες του καφέ, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές και στα δίκτυα φυσικού αερίου, ηλεκτρικού, ενώ εκατοντάδες είναι οι άστεγοι και όσοι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Η αντιδραστική κυβέρνηση του προέδρου Χ. Μ. Σάντος -όπως και οι προηγούμενες, που δεν πήραν μέτρα και ανέχτηκαν τις κατασκευές κτιρίων σε επικίνδυνες ζώνες- σήμερα εμφανίζεται να συμπάσχει με τους πληγέντες. Ο πρόεδρος Σάντος επισκέφτηκε την περιοχή και υποσχέθηκε άμεση βοήθεια και ότι θα επιδοτηθούν οι πληγέντες για να χτίσουν και πάλι τα σπίτια τους, αλλά προειδοποίησε ότι θα είναι αυστηροί με όσους θελήσουν να επωφεληθούν των μέτρων, ενώ δεν είναι πληγέντες.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι τέτοιες καταστροφές είναι συχνές στην Κολομβία και βέβαια πλήττουν κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε κατολισθήσεις και πλημμύρες, τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν βρει το θάνατο πάνω από 33.000 άνθρωποι. Αυτή είναι άλλη μια πλευρά της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, σε μια χώρα που πάνω από 60 χρόνια η κρατική και παρακρατική τρομοκρατία χτυπάει το λαϊκό κίνημα, με πολλές χιλιάδες θύματα και ξεσπιτωμένους.