ΠΕΡΟΥ - ΧΙΛΗ
Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού με μεγάλες συμφωνίες

Η δράση των κινεζικών μονοπωλίων στη Λατινική Αμερική φουντώνει τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

Τετάρτη 27 Μάη 2015

Με τη συνάντηση με την Χιλιανή Πρόεδρο ολοκλήρωσε την περιοδεία στη Λατινική Αμερική ο Κινέζος πρωθυπουργός
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η οκταήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, στη Χιλή μετά από τις επισκέψεις του στη Βραζιλία, στην Κολομβία και το Περού, όπου υπογράφτηκαν σημαντικές συμφωνίες για επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές, στη βιομηχανική παραγωγή, στην Ενέργεια, στην αγροτική οικονομία. Ετσι, διευρύνεται η προσπάθεια των κινεζικών μονοπωλίων να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο στη Λατινική Αμερική, ζήτημα που αντικειμενικά θα δυναμώσει τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που επίσης διατηρούν ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή. Από την πλευρά της Κίνας γίνεται προσπάθεια να δοθεί διέξοδος σε συσσωρευμένα κεφάλαια και να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης (ΑΕΠ), που είναι σχετικά χαμηλή, 6-7%, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη που «έτρεχε» με 10%.

Κυριότερο επενδυτικό σχέδιο, που εντάσσεται στην εξαγγελία για κινεζικές επενδύσεις 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα 10 χρόνια, είναι αυτό για την κατασκευή διηπειρωτικής σιδηροδρομικής γραμμής, που θα συνδέει την ακτή στον Ατλαντικό από την πλευρά της Βραζιλίας με την ακτή του Ειρηνικού από την πλευρά του Περού. Μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για να ξεκινήσουν οι μελέτες για το έργο αυτό με την Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, τη Δευτέρα ο Κινέζος πρωθυπουργός υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία με τον Περουβιανό Πρόεδρο, Ογιάντα Ουμάλα, γι' αυτή την πολύ σημαντική υποδομή, που υπολογίζεται να στοιχίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διευρύνεται η δράση κινεζικών μονοπωλιακών ομίλων

Στο Περού επίσης υπογράφτηκαν έξι διμερείς συμφωνίες που αφορούν στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της βιομηχανίας της χώρας, μέσω των επενδύσεων και της ενσωμάτωσης τεχνολογίας, στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και τις διατάξεις για τις υγειονομικές απαιτήσεις, όπως επίσης και μια σειρά από εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και επιστημονικές ανταλλαγές. Ταυτόχρονα, ο Κινέζος πρωθυπουργός μίλησε σε επιχειρηματικό φόρουμ στην πρωτεύουσα Λίμα και ιδιαίτερα στους εκατοντάδες Κινέζους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Περού.

Συνολικότερα, σκοπός της επίσκεψης και στο Περού είναι να διευρυνθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών που ανήλθε το 2014 σε 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Περού εξάγει στην Κίνα πρώτες ύλες, ορυκτά, γεωργικά προϊόντα, ψάρια και εισάγει από αυτήν κινητά τηλέφωνα, συσκευές, εξοπλισμό, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και πλήθος καταναλωτικών αγαθών.

Στη Χιλή και στη συνάντηση του πρωθυπουργού της Κίνας με την Πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, υπογράφτηκαν μια σειρά από συμφωνίες, με πιο σημαντική αυτή του συμφώνου ανταλλαγής νομισμάτων (swap). Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και αυτή της Χιλής συμφώνησαν για τρία χρόνια να γίνονται ανταλλαγές σε γιουάν (22 δισεκατομμύρια γιουάν ή 3,5 δισ. δολάρια). Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη του είδους στη Λατινική Αμερική και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Κίνας και άλλων χωρών οι τραπεζικές συναλλαγές να γίνονται χωρίς τη χρήση δολαρίου (Αλλωστε, παρόμοια συμφωνία έχει κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Επίσης, δημιουργείται θυγατρική της Τράπεζας Κατασκευών της Κίνας στη Χιλή, που θα χρησιμοποιηθεί ως η κύρια τράπεζα για την παροχή γιουάν. Ταυτόχρονα, οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα δεκαετούς παράτασης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (υπογράφτηκε το 2005) που έχουν οι χώρες για την περαιτέρω προώθηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Η Κίνα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Χιλής, με συνολικές εμπορικές συναλλαγές που έφτασαν το 2014 τα 34,1 δισ. δολάρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης δείχνουν τα κινεζικά μονοπώλια για κατασκευή υποδομών, για την παραγωγή χαλκού για γεωργικά προϊόντα.