ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Ανοιγμα» των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ σε νότο και ανατολή αναγγέλλει ο Ομπάμα
Τετάρτη 27 Μάη 2015

Πρόσφυγες στο Ραμάντι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στη διεύρυνση της σφαίρας δραστηριοποίησης του ΝΑΤΟ προς νότο και ανατολή, με στόχο την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Μέση Ανατολή, Αφρική και ανατολική Ευρώπη, με πρώτη την Ουκρανία, αναφέρθηκε, χτες βράδυ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του συνεργάζονται στενά κατά των «προκλήσεων του "Ισλαμικού Κράτους"» σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη. Επικαλούμενος τις εξελίξεις στην περιοχή, σημείωσε ότι «σημαίνουν αύξηση στην οικοδόμηση αμυντικών σχέσεων με άλλες χώρες όπως το Ιράκ ή χώρες του Κόλπου που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας, όπως επίσης και η Αφρικανική Ενωση (...) Σημαίνουν ακόμη ότι πρέπει να σκεφτούμε εάν αναπτύσσουμε και κανονίζουμε τα μέσα μας αποτελεσματικά, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση».

Αναφερόμενος στο ουκρανικό ζήτημα, ο Πρόεδρος Ομπάμα κατήγγειλε την «ολοένα και πιο επιθετική» στάση της Ρωσίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και ότι σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ «θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία». Οσον αφορά στο Αφγανιστάν, είπε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει εκεί «να είναι κρίσιμος παίχτης» σε ζητήματα εκπαίδευσης και «βοήθειας»...

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζ. Ερνεστ εξήρε την ανακοίνωση του Ιράκ ότι ξεκίνησε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη του Ραμάντι και το διωγμό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από τη δυτική επαρχία Ανμπαρ. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα σταλούν στο Ιράκ τουλάχιστον 2.000 αντιαρματικοί πύραυλοι, στο πλαίσιο πρόσθετης ενίσχυσης των στρατιωτικών μέσων του ιρακινού στρατού.

Πάντως, χτες, λίγες ώρες αφότου οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως είχαν περικυκλώσει το Ραμάντι από τρεις πλευρές και ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν αντεπίθεση κατά των τζιχαντιστών, σφοδρή αμμοθύελλα έπληξε την περιοχή, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι σχεδόν μηδενική και να αναβάλει τους περαιτέρω στρατιωτικούς σχεδιασμούς...

Στη Συρία, στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν νέους βομβαρδισμούς κατά θέσεων τζιχαντιστών στην Παλμύρα, προτού οι τελευταίοι ξεκινήσουν τις βάρβαρες καταστροφές των αρχαιοτήτων στην πόλη. Σειρά βομβαρδισμών από αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας έγιναν χτες και στην «πρωτεύουσα» του ισλαμικού παρακράτους των τζιχαντιστών, στη βόρεια συριακή πόλη Ράκα, με αποτέλεσμα (όπως ανακοινώθηκε από τη Δαμασκό) το θάνατο «δεκάδων, πάνω από 140, τρομοκρατών». Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ, σχολίασε τις προχτεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου περί καταρχήν συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, για την «αεροπορική κάλυψη» Σύρων αντικαθεστωτικών που θα έχουν εκπαιδευτεί να αναλάβουν δράση κατά των τζιχαντιστών, λέγοντας ότι μία τέτοια απόπειρα «από οποιαδήποτε χώρα θα εκληφθεί ως επιθετική, εχθρική ενέργεια».

Παράλληλα, Σύροι αξιωματούχοι απέδωσαν σε δολιοφθορά ξένων δυνάμεων την πολύωρη διακοπή του δορυφορικού προγράμματος καναλιών της συριακής δημόσιας τηλεόρασης.

Συνομιλία Κάμερον - Πούτιν

Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στο Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, με αφορμή τη νίκη του τελευταίου στις εκλογές της 7ης Μάη, συζητώντας επί μισή ώρα και τον πόλεμο στη Συρία. Οι δύο ηγέτες φέρεται να συμφώνησαν ότι «συμφέρει και τις δύο χώρες» η ανάσχεση της επιρροής των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και τις επαφές με τη συριακή «μετριοπαθή αντιπολίτευση», στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Ανακοίνωσαν ότι οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας Βρετανίας - Ρωσίας θα ξεκινήσουν σύντομα διμερείς διαβουλεύσεις, προς την κατεύθυνση αναβίωσης των συριακών «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων, με το Βρετανό πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ «δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης».