ΠΓΔΜ
Τα όπλα ξαναπήραν το «λόγο»...
Σάββατο 23 Ιούνη 2001

Associated Press

Για άλλη μια φορά οι βομβαρδισμοί
ΣΚΟΠΙΑ.-

Η φωτιά των συγκρούσεων πυρπολεί και πάλι, από χτες τα ξημερώματα, το εύθραυστο τραπέζι των αδιέξοδων, μέχρι τώρα, πολιτικών συνομιλιών στα Σκόπια... Ο στρατός της ΠΓΔΜ προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς βομβαρδισμούς θέσεων «με στόχο τη συντριβή» των Αλβανών αυτονομιστών σε Αρατσίνοβο, Κουμάνοβο και Τέτοβο, δίχως ωστόσο να επιτευχθεί - έως νωρίς χτες βράδυ - κάποια αισθητή υποχώρηση των δυνάμεων του λεγόμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού...

Ετσι, το λόγο είχαν χτες ως επί το πλείστον ο εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογια Μαρκόφσκι, και ένας από τους διοικητές των αυτονομιστών στο Αρατσίνοβο (γνωστός με το ψευδώνυμο «Χότζα»)... Ο μεν Μαρκόφσκι επιβεβαίωσε την έναρξη των πολεμικών επιθέσεων κατά θέσεων των αυτονομιστών από τις 3.50 χτες τα ξημερώματα. Ο δε «Χότζα» προειδοποίησε πως εάν δεν τερματιστούν οι επιθέσεις του στρατού της ΠΓΔΜ, τότε οι αυτονομιστές θα απαντήσουν εκτοξεύοντας πυρά κατά των Σκοπίων...

Οι επιθέσεις του στρατού

Με ελικόπτερα, άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό, ο στρατός της ΠΓΔΜ άρχισε τα ξημερώματα τις επιθέσεις ιδιαίτερα κατά του Αρατσίνοβο, βάλλοντάς το από τρεις μεριές και βομβαρδίζοντας θέσεις αυτονομιστών στα παρακείμενα χωριά Σίνγκελιτς, Λίντεν και Μπελιμπέγκοβο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων, άρματα μάχης του στρατού βρίσκονταν έως το μεσημέρι κοντά στην είσοδο της κωμόπολης Αρατσίνοβο. Η ίδια πηγή επικαλούμενη ντόπιους αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσε πως στα παρακείμενα χωριά του Αρατσίνοβο εθεάθησαν οι παραστρατιωτικές ομάδες γνωστές με την επωνυμία «Τίγρεις».

Ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Μπλάγκογια Μαρκόφσκι, επιβεβαίωνε την έναρξη των επιθέσεων του στρατού, μετά από 11 μέρες τεχνητής εκεχειρίας - επί της ουσίας σποραδικών συγκρούσεων...- λέγοντας πως στόχος της δράσης των δυνάμεων ασφαλείας ήταν «η συντριβή και καταστροφή των τρομοκρατών».


Associated Press

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας Γκιόργκι Τρανταφίλοφ, ανακοίνωσε πως τουλάχιστον η επίθεση του στρατού στο Αρατσίνοβο θα συνεχιζόταν μέχρι τη δύση του ήλιου, με τη δικαιολογία πως «οι τρομοκράτες έχουν κατασκευάσει ένα αναπτυγμένο οχυρωματικό δίκτυο, το οποίο πρέπει να καταστραφεί». Ο Τρανταφίλοφ πρόσθεσε ότι έως χτες το μεσημέρι είχαν τραυματιστεί, από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας, δύο αστυνομικοί και ένας στρατιώτης.

Πέρα από τις επιθέσεις του στρατού στο Αρατσίνοβο, αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί θέσεων αυτονομιστών στις περιφέρειες των πόλεων Τέτοβο και Κουμάνοβο.

Αυτονομιστές: «Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο!»

Πηγές προερχόμενες από τους Αλβανούς αυτονομιστές στην κωμόπολη Αρατσίνοβο υποστήριζαν πως τα πυρά του στρατού προκάλεσαν ως επί το πλείστον θύματα μεταξύ αμάχων. «Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν, άλλοι 18 τραυματίστηκαν μεταξύ τους και ένας μαχητής του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού», δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος των αυτονομιστών. Την ίδια ώρα, ο διοικητής των αυτονομιστών ονόματι «Χότζα» από το Αρατσίνοβο απειλούσε με εξαπόλυση επιθέσεων εντός των Σκοπίων «σε περίπτωση που συνεχιστούν οι επιθέσεις του στρατού και εξακολουθήσει να παραβιάζεται η εκεχειρία».

«Προειδοποιώ την κυβέρνηση πως εάν θέλει πόλεμο, θα τον έχει! Εμείς θα μείνουμε εδώ για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», είπε ο «Χότζα».

Οι πληροφορίες για πλήγματα μεταξύ αμάχων του Αρατσίνοβο διαψεύστηκαν από τον εκπρόσωπο του στρατού, που υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν, επειδή «οι περισσότεροι κάτοικοι του Αρατσίνοβο έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους»...

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έως αργά το βράδυ της Πέμπτης περισσότεροι από 1.000 άμαχοι Αλβανοί, προστέθηκαν στους 50.000 άλλους, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους με κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο.

Συνομιλίες μετά τις συγκρούσεις;

Σε πολιτικό επίπεδο επικρατούσε νευρικότητα, ένταση, αλλά και στασιμότητα με στελέχη των δύο αλβανικών κομμάτων να δηλώνουν πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών δίχως άμεση παύση πυρός. «Είναι δύσκολο μ' αυτές τις συνθήκες να βρεθεί πολιτική λύση. Είναι δύσκολο να συνεχιστεί ο διάλογος. Η στρατιωτική επιχείρηση στο Αρατσίνοβο έχει περιπλέξει την κατάσταση», δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Ζαμίρ Ντίκα. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για το αδιέξοδο της επανάληψης των συγκρούσεων διερωτώμενος: «Ποιος είναι τελικά ο νικητής. Σήμερα ο στρατός επιτίθεται στο Αρατσίνοβο, αύριο οι ένοπλοι μπορεί να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο κάπου αλλού».

Μ' αφορμή την παραπάνω δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοφσκι, κληθείς να τη σχολιάσει, απάντησε: «Η απειλή των τρομοκρατών να επιτεθούν κατά της πρωτεύουσας της χώρας, του αεροδρομίου της και του διυλιστηρίου κατέστησε φανερό το πρόσωπό τους. Η ήττα τους θα βοηθήσει τους πολιτικούς να συνεχίσουν πιο ήρεμα το διάλογο, χωρίς να φοβούνται ότι κάποια οβίδα θα πέσει μέσα στα Σκόπια». Ο Μιλόσοφσκι μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση πως «ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα δώσει αποτελέσματα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα»...

Νευρικότητα και ανησυχία στις Βρυξέλλες...

Με δεδομένα τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως στις Βρυξέλλες επικρατούσε ιδιαίτερη ανησυχία κυρίως για τα όσα διαδραματίστηκαν χτες στο θέατρο των συγκρούσεων. Σύμφωνα μάλιστα και με Ευρωπαίους διπλωμάτες, που επικαλείται χτεσινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», πολλοί διπλωμάτες εξέφραζαν ανοιχτά την ανησυχία πως οι συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ απειλούν πλέον με ανάφλεξη «όλα τα Βαλκάνια»...

Ο Χαβιέ Σολάνα, πάντως, αναμενόταν να επιστρέψει στα Σκόπια αργά χτες βράδυ, όπου επρόκειτο να ασκήσει νέες πιέσεις για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, ενόψει και της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Επιπλέον, χτες ξανάγινε λόγος για διορισμό μόνιμου απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Σκόπια, ρόλο που κατά τις, μέχρι τώρα, ενδείξεις, λέγεται πως θα κληθεί να παίξει ο πρώην υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φρανσουά Λεοτάρ...