Στα σκαριά η αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών

Το πλαίσιό της διέρρευσε χτες από την κυβέρνηση, με άτυπη ενημέρωση. Παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να κλείσει η συμφωνία

Πέμπτη 28 Μάη 2015

Eurokinissi

Από τη χτεσινή σύσκεψη της «ομάδας διαπραγμάτευσης» στο υπουργείο Οικονομικών
Με αλλεπάλληλους διεμβολισμούς και «σπρώξιμο» από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, φαίνεται πως ολοκληρώνεται - για αυτήν τη φάση - η διαβούλευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας. Την ίδια ώρα, προ των πυλών εμφανίζονται τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία είναι άρρηκτα δεμένα με την επόμενη δανειακή σύμβαση και βέβαια με το νέο πολυετές αντιλαϊκό πρόγραμμα που θα τη συνοδεύσει.

Την επίτευξη συμφωνίας «θετικής για την ελληνική οικονομία» προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, με δήλωσή του χτες βράδυ, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με την ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του την ευθύνη για το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας, για το οποίο - αν και δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες - προϊδέασε, αναφερόμενος ταυτόχρονα στην ύπαρξη πολλών και διαφορετικών θεσμών και χωρών με τις οποίες συζητά η ελληνική κυβέρνηση, με πολλά, διαφορετικά και κάποιες φορές αντικρουόμενα συμφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε απ' το λαό «ψυχραιμία» απέναντι στους κινδυνολόγους, όπως είπε, ενώ για το μόνο που διαβεβαίωσε είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επισημαίνει μέσω «διαρροών» («non paper») ότι το πλαίσιο συμφωνίας για τα «πρώτα χρόνια, προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα». Ομολογούν, δηλαδή, ότι η συμφωνία θα έχει μεσοπρόθεσμη διάρκεια, ενώ στα επόμενα χρόνια (από το 2016 και στη συνέχεια) ανάλογα και με το ρυθμό της καπιταλιστικής ανάκαμψης, θα έρχονται νέα διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα.

Ταυτόχρονα, επιχειρούν να θολώσουν το πεδίο, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το νέο καθεστώς ΦΠΑ, θα έχει, τάχα, «αναδιανεμητικό χαρακτήρα», ενώ είναι δεδομένο ότι ο ΦΠΑ έτσι ή αλλιώς επιβαρύνει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα.

Παράλληλα, και σε μια εξαιρετική «επιλεκτική» παρουσίαση του «πλαισίου συμφωνίας», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να προβάλει τη «μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και το αναπτυξιακό πακέτο». Πρόκειται για λύσεις κομμένες και ραμμένες στις προδιαγραφές των τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου, οι οποίες, ως τέτοιες, θα συνδυάζονται με τις αλλεπάλληλες «αξιολογήσεις» και τα διαδοχικά μέτρα.

Πεδίο ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΕΕ

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος υπέδειξε εκ νέου την ανάγκη για το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας. Νωρίτερα χτες, ο Τζ. Λιου, σε δημόσια ομιλία του τόνισε ότι «είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας δεν θα είχε επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο», καλώντας τους «θεσμούς» να επιδείξουν «αρκετή ευελιξία».

Παράλληλα, παρεμβαίνοντας προς την ελληνική κυβέρνηση, έκανε καθαρή τη θέση και των ΗΠΑ για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής: «Εάν οι Ελληνες είναι προετοιμασμένοι να λάβουν τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται, οι Ευρωπαίοι και οι πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί πρέπει να βρουν μια λύση χωρίς να προκληθεί μια άσκοπη κρίση (...) Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές οι οποίες θα ήταν δύσκολες για οποιαδήποτε κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, και οι ΗΠΑ συμβάλλουν μάλλον έμμεσα στη συζήτηση ως σημαντικός μέτοχος του ΔΝΤ».

Είναι φανερό το γεγονός ότι οι «διαφοροποιήσεις» που βλέπει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), αφορούν στη μεταξύ τους διαπάλη και τους ανταγωνισμούς. Από την άλλη, και τα δύο κέντρα, μαζί και οι κυβερνήσεις τους, συμφωνούν στην ανάγκη των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση του «G7», που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, στη Δρέσδη της Γερμανίας. Στην συνάντηση μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της «Ομάδας των Επτά» (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς).

Εντείνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι λίστες συμπληρώνονται μέχρι και την τελευταία στιγμή με νέα μέτρα, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων που συνεχίστηκαν χτες σε επίπεδο «Brussels Group», βρίσκεται και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους.

«Στο Brussels Group ξεκινούν σήμερα (σ.σ. χτες) οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement)», επισημαίνει σε ανεπίσημο έγγραφο το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα ανοιχτά. Τα πιο σημαντικά από αυτά, όπως δήλωσε νωρίτερα χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, το πρωτογενές πλεόνασμα και το συνταξιοδοτικό.

«Ελλάδα και δανειστές δεν βρίσκονται ακόμη στο σημείο συγγραφής της τελικής συμφωνίας», διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, διασκεδάζοντας τις «διαρροές» περί άμεσης συμφωνίας.

Σε αντίστοιχο μήκος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μ. Γιέγκερ, σύμφωνα με τον οποίο η συνολική λύση παραμένει εκκρεμής.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, σημείωσε ότι «είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για την επίτευξη των οικονομικών στόχων. Είμαστε ένας θεσμός που έχει ρεαλισμό. Αλλά, πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη τις οικονομικές πραγματικότητες».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ο. Μπλανσάρ, σημείωσε ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 είναι «υπερβολικά αισιόδοξοι», λέγοντας ότι το «ΔΝΤ είναι αρκετά ευέλικτο σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν». «Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο Ιταλός φορολογούμενος και κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού δεν θα αντιμετωπίσει κανέναν κίνδυνο» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι.

Η ΕΚΤ

Στο μεταξύ, αμετάβλητο παραμένει το ανώτατο όριο των ελληνικών τραπεζικών ομίλων μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA) στα 80,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητη (χωρίς «κούρεμα») την αξία των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, στη βάση των οποίων αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Τέλος, σε χτεσινές δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σημείωσε ότι η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας - μέλους.