«Υποτροπιάζει» η πολιτική αντιμετώπισης

Με αρνητικό ισοζύγιο στην πρόληψη βρίσκει και φέτος τη χώρα μας η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, ενώ το τελευταίο διάστημα περίσσεψε η ναρκω-λογία

Κυριακή 24 Ιούνη 2001

Το Δέντρο της Πρόληψης, όπως το έχει σχεδιάσει το ΚΕΘΕΑ
Σε κλίμα έντονης συζήτησης βρίσκει τη χώρα μας η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, όπως έχει καθιερωθεί η 26 Ιούνη κάθε έτους απ' τον ΟΗΕ.

Απ' τη μια μεριά ήταν η πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών (Μ. Δαμανάκη και Φ. Κουβέλης του ΣΥΝ, Στ. Μπένος και Σπ. Βούγιας του ΠΑΣΟΚ και Π. Τατούλης της ΝΔ) για τα ναρκωτικά. Το νέο στοιχείο αυτής της πρότασης είναι η ελεγχόμενη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών - μια πρόταση που είχε υποστηρίξει απ' το 1999 ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Ακολούθησε η ιστορία με το κότερο της Μυκόνου, όπου συνελήφθη ο ιδιοκτήτης ιδιωτικής κλινικής, στην οποία γινόταν σωματική αποτοξίνωση - και όχι απεξάρτηση - και τις υπηρεσίες της οποίας χρησιμοποιούσε το «χάι σοσάιτι».

Μετά ήρθε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της αστυνομίας με παρεμφερείς προτάσεις με όσα ζητούν οι πέντε βουλευτές.

Η κυβέρνηση, εν πρώτοις, είπε ότι η πρόταση των «πέντε» θα συζητηθεί στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Κινούμενη στη λογική της «μείωσης της βλάβης», η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη ανακοίνωσε την εφαρμογή και νέου πιλοτικού προγράμματος με την ουσία βουπρενοφρίνη, που είναι πιο εύχρηστη απ' τη μεθαδόνη. Πρόκειται για προγράμματα συντήρησης των χρηστών - όπως μετατράπηκαν σε προγράμματα συντήρησης και τα προγράμματα μεθαδόνης που πιλοτικά είχαν ξεκινήσει με τελικό στόχο την απεξάρτηση.

Και σε επίφαση αυτής της πολιτικής, αναμένεται να ασχοληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα γίνει στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας. Το πιο πιθανό είναι να ανακοινωθεί η συγκρότηση ενός ακόμα οργανισμού που θα παράγει πολιτική για τα ναρκωτικά και θα είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού.

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων ήταν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (14.6.2001) και μπορούν να δώσουν εφόδια στην αντιμετώπιση του προβλήματος.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, η χρήση των ναρκωτικών ουσιών - βασικά της ηρωίνης - εξαπλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Ο μέσος όρος ηλικίας της έναρξης χρήσης έχει πέσει στα 15,5 χρόνια. Την εγκατάσταση της τοξικομανίας ως τρόπου ζωής διευκολύνουν πρωτίστως τα κοινωνικά αίτια: Το 70% των 7.449 που απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ ήταν άνεργοι.

Η έρευνα του ΚΕΘΕΑ έχει και το θετικό μήνυμα πως συντομεύει ο χρόνος που οι χρήστες απευθύνονται σε θεραπευτικές κοινότητες, ζητώντας αποθεραπεία. Πρόκειται για ένα στοιχείο, που «συμβάλλει στη διατύπωση ενός γενικού μηνύματος απόρριψης της χρήσης των ουσιών και προοπτικής κοινωνικής ένταξης για τους χρήστες», όπως επισημαίνει η ίδια η έκθεση.

Γι' αυτές τις πλευρές γράφουν σήμερα στο «Ριζοσπάστη» η Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη της θεραπευτικής κοινότητας «18 Ανω», ο Α. Φάκος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Φ. Μανώλαρος, πρόεδρος των Πρωτοδικών.