ΤΟΥΡΚΙΑ
Την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές

Τα αστικά στρατόπεδα προσπαθούν να καπηλευτούν την οργή και τις κινητοποιήσεις των εργατών

Τετάρτη 3 Ιούνη 2015

Κορυφώνεται η κόντρα των διαχειριστών στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αναμέτρηση για την καλύτερη υπεράσπιση των σχεδιασμών της ντόπιας πλουτοκρατίας, η εργατική τάξη της Τουρκίας ζει στο πετσί της τις συνέπειες της ανάπτυξης, για τη συνέχιση της οποίας δεσμεύονται όλα τα αστικά κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό, εννιά από τους ανθρακωρύχους που επέζησαν από το περσινό εργοδοτικό έγκλημα σε ορυχείο της Σόμα (που κόστισε τη ζωή πάνω από 300 εργατών), απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι και έξι χρόνια, επειδή τόλμησαν και ...διαδήλωσαν, ζητώντας να ανασυρθούν τουλάχιστον οι σοροί των νεκρών τους συναδέλφων από τα πλημμυρισμένα λαγούμια που είχαν ξεψυχήσει!

Την εξέλιξη έσπευσε να «αξιοποιήσει» το CHP, με τους υποψηφίους του να δηλώνουν ότι θα βοηθήσουν τους εργάτες, προσπερνώντας φυσικά τις διαρκείς υποσχέσεις προς μεγαλοεπιχειρηματίες, σαν κι αυτούς που οδήγησαν τους ανθρακωρύχους σε βέβαιο θάνατο.

Αντίστοιχα, τα αστικά κόμματα καπηλεύονται πολλές από τις αυθόρμητες εκφράσεις οργής των εργατών, αλλά και κινητοποιήσεις που διεξάγονται σε μια σειρά χώρους, όπως η απεργία που έγινε στην πετροχημική επιχείρηση «Petkin» (μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου), στην περιοχή της Σμύρνης. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πάνω από 1.000 εργάτες απήργησαν τις προηγούμενες μέρες, διεκδικώντας αξιοπρεπείς αυξήσεις από μια εργοδοσία που για το πρώτο τετράμηνο του 2015 σημείωσε αύξηση κερδών κατά 20%. Η «Χουριέτ» έγραψε ότι τελικά υπογράφτηκε συμφωνία για αύξηση μισθών κατά 6%.

Οσον αφορά την αντιπαράθεση εν όψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης Κυριακής, το κυβερνών AKP συνεχίζει να υψώνει τους τόνους, εκτιμώντας ότι έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις «διαρροές» που οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν να έχει, στο πλαίσιο πιθανών ανακατατάξεων που θα προκύψουν από τις ενδοαστικές διεργασίες.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του AKP, ο σημερινός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «το (κεμαλικό) CHP, το (εθνικιστικό) MHP και το (φιλοκουρδικό) HDP βρίσκονται σε παρασκηνιακές επαφές. Το HDP λέει ότι μπορεί να συμμετάσχει σε μια συμμαχία με το CHP μετά τις εκλογές. Η ειρηνευτική διαδικασία θα συνεχίσει ακόμα και με το MHP, λέει...».

Υψηλοί τόνοι διατηρούνται σε διάφορα ζητήματα, όπως π.χ. το αν τα καπάκια στις λεκάνες του νέου προεδρικού μεγάρου είναι χρυσά, αλλά και την υπεράσπιση της «ελευθερίας του Τύπου», ανάλογα με το πώς κάθε αστική δύναμη εκτιμά ότι ωφελείται η τακτική με την οποία προωθεί τη δικιά της αντιλαϊκή ατζέντα.