ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Μπουκέτο μνημονίων για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου
Κυριακή 14 Ιούνη 2015

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων και από το ένα στο άλλο «ισοδύναμο» αντιλαϊκό μέτρο, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας. Πρόκειται για εξέλιξη εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη, για παζάρια που γίνονται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου, διεκδικώντας μάλιστα την απόσπαση πόντων ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να έρθει η εξαιρετικά αβέβαιη καπιταλιστική ανάκαμψη.

Κεντρικό ζητούμενο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήταν και παραμένει η σύνθεση του πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας», τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτά της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου. Το συμπέρασμα της διαπραγμάτευσης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα παλαιότερης κοπής και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, είτε αυτά βαφτίζονται «υφεσιακά» είτε «αναπτυξιακά», θα συνεχίσουν να στοιχειώνουν την καθημερινότητα του λαού.

Οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι εδώ

Ολα ανεξαιρέτως τα αντιλαϊκά μέτρα και οι εφαρμοστικοί νόμοι της προηγούμενης περιόδου παραμένουν σε ισχύ και μάλιστα μέχρι κεραίας.

Ανάμεσα σε αυτά σταχυολογούμε:

Σε ισχύ παραμένουν τα χαράτσια της προηγούμενης «μνημονιακής περιόδου».

Αλώβητο και στο ύψος του διατηρείται και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία.

Παραμένουν, το ανύπαρκτο, επί της ουσίας, αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», η διάλυση της γκάμας των φοροελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας. Μάλιστα, για το λεγόμενο «τέλος αλληλεγγύης» θεωρείται βέβαιη η παραπέρα διόγκωσή του.

Ισχύουν μέχρι κεραίας οι τρανταχτές μειώσεις στις συντάξεις, όπως θεσμοθετήθηκαν από τους εφαρμοστικούς νόμους και βέβαια οι περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Πάγωμα του σημερινού κατώτατου μισθού, επίσης στα επίπεδα που προσδιορίστηκαν με εφαρμοστικό νόμο. Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποσχόταν να προχωρήσει σε μια πρώτη «αύξηση» από τον Οκτώβρη του 2015.

Σε ισχύ παραμένει το μέτρο της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους και βέβαια για το 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, «αναστέλλεται» η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) για τους χαμηλοσυνταξιούχους για ποσά μέχρι 700 ευρώ, όπως προεκλογικά υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Παραμένει σε εφαρμογή η ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, εξέλιξη που σημαίνει παραπέρα διαδοχικές μειώσεις. Μάλιστα, εξετάζονται νέες «παρεμβάσεις» και για τις κύριες συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, είναι βέβαιο ότι αποσύρονται οι όποιες υποσχέσεις για προστασία από πλειστηριασμούς. Παράλληλα, η «διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων», για την οποία κόπτεται η συγκυβέρνηση, αφορά στους τρόπους αποδέσμευσης των τραπεζών από επισφαλή δάνεια, προκειμένου να κατευθυνθούν κεφάλαια στις προτεραιότητες που αφορούν στη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Νέα αντιλαϊκά μέτρα στα σκαριά

Τις μέρες αυτές η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμπληρώνει το «πακέτο» με τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας» ενόψει και της «κομβικής» συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιούνη. Σε κάθε περίπτωση, στα 1,9 δισ. ευρώ - για την ώρα - φτάνει το «πακέτο» μέτρων που έχει βάλει στο τραπέζι η συγκυβέρνηση και αυτό αφορά μόνο το β' εξάμηνο του 2015. Φτάνει, δηλαδή, στα 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η όποια απόσταση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τμηματικά «γεφυρώνεται»...

Με βάση το προηγούμενο κείμενο 47 σελίδων που απεστάλη στους «θεσμούς», η συγκυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα:

-- Στο 12% (από 11% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβερνητική πρόταση) εντάσσονται μόνο τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης κ.ά., ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με την ένταξη εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης στο έναν ή το άλλον συντελεστή.

-- Στο 6,5% (από 6% προηγουμένως) φτάνει ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.

Την ίδια ώρα, σε οριστική κατάργηση οδηγούνται και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, μέτρο μέσω του οποίου αναμένονται πρόσθετα έσοδα στο κρατικό ταμείο, ύψους 350 εκατ. ευρώ το χρόνο. Καθώς η αντιλαϊκή σούμα δε φαίνεται να βγαίνει, οι «θεσμοί» ανεβάζουν τον πήχη της πρόσθετης φοροαφαίμαξης του λαού, μέσω ΦΠΑ, στα 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η συζήτηση συνεχίζεται...