Ζωή δίπλα σε χωματερές και σκραπατζίδικα
Πέμπτη 18 Ιούνη 2015

Στο δρόμο προς τη χωματερή
Μπορεί διοικητικά να ανήκει στο Δήμο Φυλής, ωστόσο η χωματερή των Ανω Λιοσίων, δίπλα στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, επιβαρύνει την περιοχή του Ασπρόπυργου και μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα συνολικά του Θριάσιου. Εκτός από τη χωματερή, οι κάτοικοι του Ασπρόπυργου είναι υποχρεωμένοι να ζουν ανάμεσα στις εταιρείες ανακύκλωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας, μόλις 47 από αυτές έχουν άδεια λειτουργίας, ενώ ξεπερνούν τις 200 αυτές που λειτουργούν παράνομα.

Η επιβάρυνση για τους κατοίκους της πόλης είναι πολλαπλάσια, αφού, όπως λένε, οι μετρήσεις δείχνουν πως μία με δύο φορές το μήνα τα όρια των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνιούνται. Οι συνέπειες όμως δεν περιορίζονται στα όρια του Δήμου. Αυτό άλλωστε υπενθύμισε η πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης, με τους τοξικούς αέριους ρύπους που δημιούργησε και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο συνοικισμός της Νέας Ζωής, με την παραγκούπολη των τσιγγάνων, «ζει» δίπλα στη χωματερή και από αυτή. Από νωρίς το πρωί, ακόμα και οι πιο πιτσιρικάδες έχουν ξεκινήσει, για να αναζητήσουν σίδερα, τα οποία θα πουλήσουν στη συνέχεια στις δεκάδες μικρότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που εμπορεύονται σκραπ...



Η παραγκούπολη της Νέας Ζωής