41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μαζικά νεανικά ραντεβού σε πολλές πόλεις
Τρίτη 23 Ιούνη 2015

Το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεκίνησε το ταξίδι του...

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων, πραγματοποιήθηκαν, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» των Οργανώσεων ΑΕΙ Αττικής, Πειραιά, ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας κ.ά.

Ο όμορφος και φιλόξενος χώρος των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Αθήνας, με πολύ μεράκι και δουλειά είχε ετοιμαστεί κατάλληλα από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, για να μπορέσει να φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

Χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν και τις δύο μέρες. Πολλά φοιτητικά συγκροτήματα ανέβηκαν στη σκηνή του Φεστιβάλ και παρουσίασαν τη δουλειά τους. Οι «KollektivA», το συγκρότημα του Στέλιου Μαγαλιού, οι «Gadjo Dilo» και η Μελίνα Κανά με τον Πέτρο Μάλαμα ξεσήκωσαν τον κόσμο. Συμμετείχε ακόμα η Ομάδα Παραδοσιακών Χορών της ΚΝΕ, όπως και η ομάδα σύγχρονου χορού «Contemporalities», από το Φοιτητικό Σύλλογο Νηπιαγωγών Αθήνας. Παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τη νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», τα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου. Ακόμα, έγινε και εκδήλωση - καλωσόρισμα για τους αποφοίτους της Γ' Λυκείου.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το ενδιαφέρον πολλών φοιτητών κέντρισε η συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τη θέση του ΚΚΕ, με την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πειραιάς

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, εκατοντάδες, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην πλατεία Δ. Κουμπάκη για το Φεστιβάλ Πειραιά της ΚΝΕ, στήνοντας ένα αυθεντικό μεγάλο λαϊκό γλέντι, θέτοντας ερωτήματα στη συζήτηση για την ανεργία, «ταξιδεύοντας» καρέ - καρέ σε σημαντικούς αγωνιστικούς σταθμούς της εργατομάνας πόλης του Πειραιά, μέσα από την έκθεση που είχε ετοιμάσει η Οργάνωση της ΚΝΕ, χειροκροτώντας τα μαθητικά συγκροτήματα, τραγουδώντας με την Γιώτα Νέγκα και τον Δημήτρη Μπάση για τους καημούς της μετανάστευσης...

ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Θεσσαλονίκη

Μαζική ήταν η συμμετοχή της σπουδάζουσας νεολαίας και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με ομιλία από την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Η μόρφωση ως στάση ζωής. Τα "Πέτρινα Πανεπιστήμια" των κομμουνιστών», με ομιλήτρια την Κυριακή Καμαρινού, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και εκπαιδευτικό, στέλεχος του ΚΚΕ, συγγραφέα του έργου: «Τα "Πέτρινα Πανεπιστήμια". Ο αγώνας για τη μόρφωση στις φυλακές και τις εξορίες, 1924-1974». Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το αφιέρωμα στα «Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Ακολούθησε συναυλία με τους «Mode Plagal» και η βραδιά ολοκληρώθηκε με ρεμπέτικο γλέντι με τον Αγάθωνα.

Το Σάββατο, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιδείξεις πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων (kickboxing, muay thai, aikido και «φυλάττω»). Ακολούθησε συναυλία του νεανικού συγκροτήματος «Red Way».

Πάτρα

ΑΕΙ Αττικής
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας έγιναν την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Παλαιό Αρσάκειο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσε η έκθεση με τίτλο «Μαθαίνουμε την αλήθεια - Αλλάζουμε τον κόσμο», που αναδείκνυε τους δύο κόσμους που είναι σε σύγκρουση, ενώ ξεχωριστές στιγμές αποτέλεσαν το αφιέρωμα «Το καπνισμένο τσουκάλι» την πρώτη μέρα, και η βιβλιοπαρουσίαση για «Τα πέτρινα Πανεπιστήμια» της Κ. Καμαρινού από την Μαρία Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Επίσης, στο Φεστιβάλ μίλησε ο Θανάσης Σγούρος, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ, έγιναν επιδείξεις χορών και kick-boxing, έπαιξαν τα φοιτητικά συγκροτήματα «Beetween Hammer and Scythe», «Schrodinger Dogs», «Aveline», «Veandok», «318 χιλ.», αλλά και οι «Deadbeat Escapment», «Ερήμην» και οι Πάνος Μουζουράκης και Πένυ Μπαλτατζή.

Σε άλλες πόλεις

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας αναδείχτηκαν στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Ξάνθης της ΚΝΕ, που έγινε το Σάββατο. Εγινε συζήτηση με θέμα «Ορυκτός πλούτος και Ενέργεια, οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και η αξιοποίησή τους προς όφελος του λαού», με τους: Γιάννη Ζιώγα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και Γιώργο Κολλάρο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ και καθηγητή στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ. Ενώ παράλληλα και οι ΟΒ Πολυτεχνείου έφτιαξαν παρουσιάσεις για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας στην Ενέργεια και τον κλάδο των κατασκευών.

Πειραιάς
Αντίστοιχα, Φεστιβάλ ΑΕΙ έγινε και στην Κομοτηνή, την Παρασκευή, που επικεντρώθηκε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την άνοδο του φασισμού. Εγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ» από τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που συνοδεύτηκε από παρουσίαση συλλογικής εργασίας φοιτητών του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Δεν έλειψαν φυσικά οι συναυλίες και τα νεανικά γλέντια.

Το 41ο Φεστιβάλ πέρασε και από το ΤΕΙ Σερρών, το περασμένο Σάββατο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ έγινε και συζήτηση με βάση και την Ημερίδα που πραγματοποίησε το ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα για τις εξελίξεις στα ΤΕΙ και τις θέσεις του ΚΚΕ. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τις εκδηλώσεις άνοιξε μαθητικό συγκρότημα και στη συνέχεια ακολούθησαν ποντιακοί χοροί από το Σύλλογο Πόντιων Φοιτητών Σερρών και συναυλίες με τους «EX-DARAWISH» και «KABILA».

Φεστιβάλ ΑΕΙ έγινε και στην Κέρκυρα, με μουσικοθεατρική παρουσίαση ποίησης που γράφτηκε στις εξορίες και τις φυλακές, παρουσίαση της συλλογής «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου, από την Μαριλένα Σαϊτά, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας της ΚΝΕ, συναυλία με τους «Out of nowhere» και λαϊκό-ρεμπέτικο γλέντι.