Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά παραμένουν οι ταξικές πολιτικές

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δήμου Κουμπούρη, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Τετάρτη 24 Ιούνη 2015

Ο Δήμος Κουμπούρης
Μιλώντας στην πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων, ο Δήμος Κουμπούρης σημείωσε ανάμεσα στα άλλα:

«Ο αγώνας μας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι εξελίξεις για το λαό, τους συνταξιούχους και την εργατική τάξη είναι αρνητικές. Είναι ταξικός αγώνας για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας και τη ζωή μας που οι κυβερνήσεις θυσιάζουν στο βωμό της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας.

Είναι στον αντίποδα από τις φιέστες που γίνονται αυτό το διάστημα. Από τη μία των δυνάμεων του κυβερνητισμού που προετοιμάζουν το λαό να χειροκροτήσει τα νέα μνημόνια που ετοιμάζει σε βάρος μας η κυβέρνηση. Και, από την άλλη, των δυνάμεων εκείνων που επιδιώκουν να ζουν από το δικό μας μόχθο.

Οι πολιτικές, που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις που είχαν τη σφραγίδα, τις εντολές της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών, δεν έχουν τέλος.

Η ζωή αποδείχνει ότι και η νέα συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τις αντισυνταξιουχικές, αντεργατικές πολιτικές των προηγουμένων κυβερνήσεων, που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης.

Ολα τα αντισυνταξιουχικά, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας ρήμαξαν τα έχει αποδεχθεί.

Ολο αυτό το διάστημα, με τις κατά τα άλλα "σκληρές διαπραγματεύσεις" με τους δανειστές, η επίθεση σε βάρος μας συνεχίστηκε. Αυτό το πεντάμηνο διάστημα σαρώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα από παντού. Ασφαλιστικά ταμεία, Τοπική Διοίκηση, οργανισμοί κήρυξαν στάση πληρωμών σε πολύ μεγάλη έκταση, για να πληρωθούν κανονικά οι δανειστές, με βάση τη συμφωνία στις 20 Φλεβάρη που αποδέχθηκε όλα τα επαχθή μέτρα εναντίον μας.

Σήμερα, βρισκόμαστε στα πρόθυρα της υπογραφής μιας νέας συμφωνίας που φέρνει νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Τα νέα μέτρα που έρχονται φέρνουν νέα πακέτα που θα πληρώσουν ξανά και ξανά τα γνωστά υποζύγια εργάτες, μικρομεσαίοι, φτωχοί αγρότες, και φυσικά οι λεηλατημένοι συνταξιούχοι.

Γι' αυτό, ο αγώνας μας είναι κοινός με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η συμμαχία που έχει ανάγκη ο λαός απέναντι στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι ταξικές πολιτικές παραμένουν. Χρησιμοποιούν τις ίδιες ή παρόμοιες μεθόδους και διαμορφώνουν το κλίμα, για να αποδεχθούμε τα νέα μέτρα. Για να εξασφαλισθούν νέα προνόμια στο κεφάλαιο για να πετύχει ανάπτυξη με θύματα τον εργατόκοσμο και τους συνταξιούχους.

Εμείς, από τη μεριά μας, θα συνεχίσουμε σταθερά το δρόμο του αγώνα. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι ανίκητοι, γιατί πιστεύουμε ότι ο πλούτος που έχουμε παράξει και παράγουν τα παιδιά μας φθάνει να ζήσουμε καλύτερα αρκεί να το πάρουμε απόφαση να τον διεκδικήσουμε μέχρι τέλος.

Δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τις πολιτικές που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια και την ανέχεια. Απαιτούμε τώρα την αναπλήρωση όλων των απωλειών μας, είναι δικά μας χρήματα και παροχές που δεν μας τα χάρισε κανένας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παναττική συγκέντρωση την Τρίτη 4 Απρίλη (2017-03-24 00:00:00.0)
Ανησυχούν οι συνταξιούχοι για την καθυστέρηση στο ΕΚΑΣ (2015-05-16 00:00:00.0)
Δίχως τέλος οι θυσίες στο μονόδρομο της ΕΕ (2012-07-27 00:00:00.0)
Κυβερνητικά λάφυρα για την πλουτοκρατία (2011-03-15 00:00:00.0)
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ (2010-11-10 00:00:00.0)
Ρήξη και όχι «ραγιαδισμός» (2010-05-07 00:00:00.0)