ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Νέα σύμβαση για το Ολυμπιακό Χωριό!

Χωρίς αντίκρισμα είναι η σύμβαση, που έχει υπογραφεί μεταξύ ΟΕΚ και ΟΕΟΑ, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού

Παρασκευή 21 Γενάρη 2000

Νέα σύμβαση μεταξύ Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, πρόκειται να συνταχθεί και να υπογραφεί εκτός απροόπτου, το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ». Αιτία για τη νέα σύμβαση, είναι η ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού και η διεξαγωγή νέου. Οπως επισημαίνουν αρμόδιοι, που ασχολούνται με το θέμα, «ορισμένα σημεία της σύμβασης δεν είναι πλέον ακριβή» και δηλώνουν πως «είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σημεία, που η ΟΕΟΑ εκτιμά ότι επιβάλλεται να αλλάξει, είναι αυτό των χρονοδιαγραμμάτων. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως, αυτό δεν είναι το μοναδικό σημείο που χρειάζεται να αλλάξει στη νέα σύμβαση. Αλλωστε, ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα του φορέα, που θα συντάξει τα Τεύχη Δημοπράτησης, για την ανάθεση του έργου, αν και η ισχύουσα σύμβαση προβλέπει πως αυτό είναι αρμοδιότητα του ΟΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι, στη σύμβαση που έχουν υπογράψει ΟΕΚ και ΟΕΟΑ, προβλέπεται ότι μέχρι το Δεκέμβρη του 2000 η ΟΕΟΑ θα πρέπει να έχει παραδώσει, σταδιακά, στον ΟΕΚ: τα γενικά σχέδια μελέτης για τη χωροθέτηση των κατοικιών, της διεθνούς ζώνης και της οδοποιίας (Μάης 2000), αρχιτεκτονικά σχέδια (κατόψεις, όψεις, τομές) κτιρίων και κατοικιών τόσο για ολυμπιακή όσο και για μεταολυμπιακή χρήση, σε συνδυασμό με σχέδια προμελέτης έργων υποδομής (Ιούλης 2000), αρχιτεκτονικά σχέδια λεπτομερειών κατοικιών και αρχιτεκτονική μελέτη κτιρίων διεθνούς ζώνης και κοινόχρηστων εξυπηρετήσεων για ολυμπιακή χρήση, παράδοση οριστικής μελέτης έργων υποδομής (Σεπτέμβρης 2000) και οριστική μελέτη (Αρχιτεκτονική - Εδαφοτεχνική, μελέτες εγκαταστάσεων), μαζί με όλες τις επιμέρους μελέτες, σχέδια, τεύχη κλπ. (Δεκέμβρης 2000).

Μετά, όμως, την ακύρωση του διαγωνισμού, το παραπάνω χρονοδιάγραμμα δεν ισχύει, αφού οι πρώτες μελέτες των υποψηφίων αναδόχων θα κατατεθούν στις 13 Απρίλη 2000, όπως προβλέπει η προκήρυξη. Να σημειώσουμε ακόμα ότι πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος του ΟΕΚ Γ. Ιωαννίδης έστειλε επιστολή με αποδέκτες τους υπουργούς, που συμμετέχουν στη διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Χρ. Πάχτας, Ελ. Παπαζώη, Χρ. Βερελής και Ανδρ. Φούρας ) και τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, με την οποία ζητούσε να αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ΟΕΚ την εκτέλεση του έργου, εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία του για τη διεκδίκηση αυξημένου ρόλου από την ΟΕΟΑ στην εκτέλεση του έργου, έξω από τις προβλέψεις της σύμβασης - πλαισίου. Ενας από τους λόγους αντίδρασης του προέδρου του ΟΕΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου, που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με τη σύσταση θυγατρικής εταιρίας από τον ΟΕΚ που θα αναλάβει την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού.