ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Από 2 Ιούλη ως 31 Αυγούστου
Τετάρτη 27 Ιούνη 2001

Ανακοινώθηκε και επίσημα χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης η έναρξη των θερινών εκπτώσεων στις 2 Ιούλη, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αυτό αναφέρεται στη σχετική απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη, καθώς σύμφωνα με το σχετικό νόμο που ισχύει τα τελευταία τρία χρόνια, η αρμοδιότητα του καθορισμού της διάρκειας των εκπτώσεων έχει επανέλθει στην πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου.

Οι εκπτώσεις, όπως διευκρινίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση, μπορούν να αφορούν το σύνολο των ειδών εμπορίας, ενώ επιβάλλεται η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη ή η αναγραφή σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Επιπλέον, απαγορεύεται η πραγματοποίηση προσφορών είκοσι μέρες πριν και είκοσι μετά την ημερομηνία έναρξης και λήξης αντίστοιχα των εκπτώσεων. Με βάση το νόμο που στην πράξη καταστρατηγείται σε μεγάλο βαθμό, απαγορεύεται η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με εκπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως με αναγραφόμενη αρχική τιμή μεγαλύτερη της πραγματικής, απόκρυψη αποθεμάτων και πώληση μικρής ποσότητας από αυτά κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων ή πώληση ειδών β` διαλογής που αγοράστηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό.

Επισημαίνεται ότι για τους παραβάτες των παραπάνω διατάξεων προβλέπεται η επιβολή προστίμου που ισοδυναμεί με το 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων του προηγούμενου έτους μέσα σε ένα μήνα από τη διαπίστωση της παράβασης, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο που επιβάλλεται μπορεί να φτάνει στο 3% επί των ακαθάριστων εσόδων. Για τον έλεγχο των σχετικών παραβάσεων συστήνονται τριμελείς επιτροπές στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών

Την προσοχή των καταναλωτών όταν πραγματοποιούν αγορές στην περίοδο των εκπτώσεων εφιστά το ΙΝΚΑ, επισημαίνοντας ότι καλό είναι κανείς να προγραμματίζει τις αγορές πριν βγει για ψώνια με βάση τις πραγματικές και όχι πλασματικές ανάγκες. Επίσης, συνιστά στους καταναλωτές να ελέγχουν - εφόσον αυτό είναι δυνατό - εάν το ποσοστό έκπτωσης που αναγράφεται στην ταμπέλα είναι πραγματικό, ενώ θα πρέπει εάν αγοράσουν προϊόν ελαττωματικό να το επιστρέφουν αμέσως.