ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Επιτείνεται η αβεβαιότητα

Μαχητική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας έγινε χτες το πρωί

Τετάρτη 27 Ιούνη 2001

«Γιατροί και ασφαλισμένοι είμαστε ενωμένοι» ήταν ένα απ' τα συνθήματα της χτεσινής πορείας των γιατρών
Σε επίταση της αβεβαιότητας για τη μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών του ΙΚΑ οδήγησαν χτες τόσο η άρνηση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου να συναντηθεί μαζί τους όσο και η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση και το Διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο.

Οι γιατροί δεν πήραν καμιά δέσμευση για δυο βασικά ζητήματα:

Ο Τ. Γιαννίτσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το προεδρείο του Συλλόγου των Γιατρών της Αττικής (ΣΕΥΠΙΚΑ), όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σημείωσε ότι τα ζητήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Υγείας -Πρόνοιας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Για την επεξεργασία του θέματος των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΙΚΑ, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των γιατρών να συνεργαστούν με τη Διοίκηση του ΙΚΑ, ώστε να γίνει η αναγκαία προετοιμασία και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες να διευκολύνουν την αντιμετώπιση του θέματος, ει δυνατόν σε σχέση με το παραπάνω νομοσχέδιο εντός του 2001».

Πάντως όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί μετά τη συνάντηση, ο Τ. Γιαννίτσης είπε ότι εφόσον δεν υπάρξει νομοσχέδιο για την ΠΦΥ μέσα στο 2001, θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.

Τις ανακοινώσεις αυτές οι συγκεντρωμένοι γιατροί τις δέχτηκαν με το σύνθημα: «Απεργία! Απεργία! Απεργία!».

Αύριο η συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ

Αύριο γίνεται η συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», ώρα 10 π.μ.. «Αν η κυβέρνηση δεν εμφανιστεί με συγκεκριμένες προτάσεις, η απεργία μας θα συνεχιστεί» ήταν η πρώτη αντίδραση των γιατρών.

Επίσης την Παρασκευή η Ομοσπονδία (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) οργανώνει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των προέδρων όλων των Συλλόγων της χώρας στο ξενοδοχείο «Αθενς Ακροπόλ», ώρα 11 π.μ..

Οι αοριστίες και το μπαλάκι των υπουργών σε συνδυασμό με τη σαλαμοποίηση των θεμάτων δείχνουν καθαρά ότι η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο μείωσης των αντιδράσεων για να περάσουν τα μέτρα της που θα θίγουν τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασφαλισμένους καθώς οι μονάδες του ΙΚΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν περισσότερο πληθυσμό με λιγότερους γιατρούς.

Σ' αυτή την επιχείρηση βοηθά και η μη ενιαία στάση των συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών του ΙΚΑ. Ετσι προχτές η ηγεσία της Ομοσπονδίας τους συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας χωρίς να τηρηθούν οι συμφωνίες για την παρουσία των προέδρων των μεγαλύτερων συλλόγων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Απ' την άλλη μεριά και ο ΣΕΥΠΙΚΑ αντιμετωπίζει με αρνητικό τρόπο το Σύλλογο των συμβασιούχων γιατρών της Αττικής, του οποίου την παρουσία δε δέχτηκε στη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Ετσι ο Σύλλογος των Συμβασιούχων συναντήθηκε αργότερα με το Διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο.

ΜΑΤ στο υπουργείο Υγείας

Χτες το πρωί ο ΣΕΥΠΙΚΑ και ο Σύλλογος των Συμβασιούχων οργάνωσαν συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας στην οποία παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΠΑΜΕ, της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). Παρών στη συγκέντρωση ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση ήταν: «Κάτω τα χέρια απ' το ΙΚΑ» και «Γιατροί και ασφαλισμένοι είμαστε ενωμένοι».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να συναντηθεί με το προεδρείο του ΣΕΥΠΙΚΑ με το επιχείρημα ότι προχτές συναντήθηκε με την ηγεσία της Ομοσπονδίας γεγονός που αποδοκιμάστηκε απ' τους συγκεντρωμένους. Ο υπουργός Υγείας απέρριψε και δεύτερη πρόταση για συνάντηση αντιπροσωπείας αποτελούμενης από εκπροσώπους των γιατρών, των συνταξιούχων, της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ.

Μάλιστα την ώρα που ανακοινώθηκε στους συγκεντρωμένους και η δεύτερη άρνηση, εμφανίστηκε μια διμοιρία ΜΑΤ για να φράξει την είσοδο στο υπουργείο Υγείας! Οι γιατροί αποδοκίμασαν έντονα τα ΜΑΤ με τα συνθήματα: «Αίσχος!Αίσχος», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «Είμαστε επιστήμονες και όχι τρομοκράτες».

Στη συνέχεια οι γιατροί φωνάζοντας συνθήματα έκαναν πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία εξακολουθούν να παραμένουν πολύ υψηλά και ξεκινούν 75% και πάνω, όπως αναφέρει το ίδιο το ΙΚΑ, και φτάνουν μέχρι 95-100%, όπως ανακοινώθηκε στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.