Η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού του παραμένει, η οποία ανέρχεται από το 2009 μέχρι σήμερα σε 95 άτομα. Στις 31/12/2014 το ΚΕΘΕΑ διέθετε 467 εργαζόμενους (415 πλήρους και 52 μερικής απασχόλησης) οι οποίοι είναι κατανεμημένοι σε περισσότερες από 100 μονάδες πανελλαδικά, καθώς το δίκτυο υπηρεσιών του οργανισμού είναι αποκεντρωμένο και χαρακτηρίζεται από μεγάλη γεωγραφική διασπορά: σε 23 πόλεις και 18 φυλακές.
Επί μία δεκαετία, από το 2006, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, δεν επέτρεψαν στο ΚΕΘΕΑ να πραγματοποιήσει καμία πρόσληψη. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στο «κόκκινο» πολλές μονάδες, ιδίως στην περιφέρεια αλλά και σε χώρους παρέμβασης με ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως οι φυλακές.
Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των κενών το ΚΕΘΕΑ έχει κάνει αλλεπάλληλες κινήσεις εσωτερικής αναδιάρθρωσης και μετακινήσεων προσωπικού, που είναι εφικτές και μπορούν να αποδώσουν μέχρις ενός μόνο σημείου.
Εξίσου επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση για το σύνολο του προσωπικού που κινδυνεύει πλέον συνολικά από επαγγελματική εξουθένωση, λόγω της εργασιακής εντατικοποίησης, την οποία έχουν επιβάλει συνδυαστικά η μείωση του προσωπικού, η αύξηση της ζήτησης για θεραπεία που έχει δημιουργήσει η κρίση και το φιλότιμο των εργαζομένων να μην ελαττώσουν ποιοτικά και ποσοτικά την προσφορά τους.
Η εντατικοποίηση της εργασίας συνοδεύτηκε και από μια δραματική οριζόντια μείωση των αποδοχών που σε μερικές περιπτώσεις έφθασε μέχρι και το 60%, για το σύνολο του προσωπικού, πάνω από 35%.
Τραγική κατάληξη κινδυνεύουν να έχουν τα επτά καινοτόμα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα (ΠΨΚ) του ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για πρωτοποριακές και άκρως απαραίτητες μονάδες που απειλούνται με λουκέτο στις 21 Ιούλη, ημερομηνία λήξης χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ. Τα 7 ΠΨΚ του ΚΕΘΕΑ λειτουργούν από το 2013 και υποστηρίζουν άτομα με διπλή διάγνωση και τις οικογένειές τους, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό υπηρεσιών στη χώρα μας. Υποστηρίζουν θεραπευτικά άτομα με διπλή διάγνωση, τη συνύπαρξη δηλαδή κάποιας μορφής εξάρτησης με ψυχιατρική διαταραχή, καθώς και των οικογενειών τους. Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της διπλής διάγνωσης εμφανίζει διεθνώς υψηλή επικράτηση με αυξητικές τάσεις και στη χώρα μας. Μόνο το 2014 τα ΠΨΚ προσέφεραν υπηρεσίες σε 864 άμεσα ενδιαφερόμενους και σε 597 μέλη οικογενειών, μέσα από ένα ολοήμερο καθημερινό πρόγραμμα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 9.755 ατομικές και ομαδικές συναντήσεις.
Να σημειωθεί ότι τα άτομα με διπλή διάγνωση αποτελούν μία από τις πιο επιβαρυμένες σωματικά και ψυχικά ομάδες του πληθυσμού. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας», της παραπομπής δηλαδή των ατόμων με διπλή διάγνωση από τη μια υπηρεσία στην άλλη, γεγονός το οποίο οδηγεί σε διαιώνιση των προβλημάτων τους. Τα ΠΨΚ δημιουργήθηκαν για να καλύψουν το σημαντικό κενό υπηρεσιών που υπάρχουν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της διπλής διάγνωσης, περιλαμβάνοντας υπηρεσίες τόσο ψυχιατρικής φροντίδας όσο και απεξάρτησης, οι οποίες προσφέρονται συγχρόνως από την ίδια διεπιστημονική ομάδα σε μια ενιαία χωροταξικά μονάδα. Χάρη στη λειτουργία των ΠΨΚ η πλειονότητα των εξυπηρετούμενων με διπλή διάγνωση είχε πρώτη φορά την ευκαιρία να λάβει κατάλληλη και ολοκληρωμένη υποστήριξη τόσο για σταθεροποίηση/ή και βελτίωση της ψυχικής υγείας όσο και για την αντιμετώπιση της εξαρτητικής συμπεριφοράς.