Νέα πυρκαγιά στα διυλιστήρια των ΕΛΠE στον Ασπρόπυργο

Δεν υπήρξαν θύματα, επειδή εκείνη την ώρα στη συγκεκριμένη μονάδα δεν απασχολούνταν εργαζόμενοι

Τετάρτη 1 Ιούλη 2015

Σκηνή από τα ΕΛΠΕ, λίγες ώρες μετά το ατύχημα στις 8 Μάη
Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στον Ασπρόπυργο, εκεί όπου στις 8 Μάη, πάλι από πυρκαγιά, «λαμπάδιασαν» έξι εργάτες και τέσσερις από αυτούς πέθαναν.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις δύο το πρωί της Τρίτης. Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία εκκίνησης της μονάδας ισομερισμού, μετά το «shut down», προκλήθηκε πυρκαγιά από διαρροή υδρογόνου σε αυλό φούρνου.

Ο λόγος που δεν υπήρχαν θύματα, ήταν γιατί εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν εργαζόμενοι κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Η φωτιά τελικά σβήστηκε, ύστερα από περίπου 20 λεπτά, με την παρέμβαση του προσωπικού και της πυρασφάλειας.

Και αυτό το περιστατικό επαναφέρει τα σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας και το βαθμό επικινδυνότητάς τους, αλλά και για το αν και ποια μέτρα ασφάλειας εφαρμόζονται.

Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του «shut down», εκτός από τη θανατηφόρα πυρκαγιά στις 8 Μάη, είχαν εκδηλωθεί άλλες δύο διαρροές, που παραλίγο να εξελιχτούν σε γενικευμένα ατυχήματα: Μία την προηγούμενη ακριβώς μέρα, όπως καταγγέλθηκε από εργαζόμενο στον «Ριζοσπάστη», αλλά και μερικές μέρες μετά το θανατηφόρο «ατύχημα», χωρίς ευτυχώς και στις δύο περιπτώσεις να εκδηλωθεί πυρκαγιά.