Μαζική συνάντηση φοιτητών και σπουδαστών στα Γιάννενα
Πέμπτη 2 Ιούλη 2015

Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση για «Τα πέτρινα πανεπιστήμια»
Την Παρασκευή 26 Ιούνη έγινε το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ στο πάρκο Λιθαρίτσια στο κέντρο της πόλης, όπου πλήθος νέων έδωσαν το αγωνιστικό «παρών».

Η εκδήλωση ξεκίνησε αμέσως μετά την πορεία που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ ενάντια στη νέα συμφωνία. Το Φεστιβάλ μετατράπηκε σε μια νεανική απάντηση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων νεολαίων, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης, για την ανάγκη να απορριφθούν τόσο η πρόταση της κυβέρνησης όσο και η πρόταση ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Τα πέτρινα πανεπιστήμια» από τη συγγραφέα του, Κυριακή Καμαρινού. Παρουσιάστηκε η συστηματική εκπαιδευτική δουλειά των κομμουνιστών κρατούμενων στους τόπους εξορίας και τις φυλακές, που έγιναν τόποι μόρφωσης και Παιδείας, ένα είδος πρότυπων λαϊκών πανεπιστημίων. Αυτό έγινε γιατί οι κομμουνιστές, που βρίσκονταν στην πρωτοπορία των αγώνων για να αλλάξουν τον κόσμο, ένιωθαν περισσότερο την ανάγκη να πλουτίζουν τις γνώσεις τους όχι για το ατομικό όφελος, αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Και όπως σημείωσε η συγγραφέας, αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίζουμε και σήμερα, που είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της μόρφωσης: «Σήμερα, που η επιστήμη επαναστατικοποιεί την παραγωγή, η παραγωγή δίνει νέες εντολές στην επιστήμη, τη στιγμή που συνδέονται απόλυτα αυτά, ο καινούργιος άνθρωπος, της νέας εποχής, της δικής μας εποχής, είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος που τα έχει συνδέσει όλα μέσα στο μυαλό του, το καθετί βρίσκει τη θέση του μέσα σε ένα παζλ για τη δημιουργία της κοσμοαντίληψης, για να μάθει πώς λειτουργεί ο κόσμος και επομένως πώς θα μπορεί να ζει σε αυτόν αλλάζοντάς τον».

Στη συνέχεια έπαιξαν μουσική ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης των Ιωαννίνων καθώς και φοιτητές τμημάτων του Πανεπιστημίου. Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό συγκρότημα από φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου.