Καταστράφηκε από φωτιά τμήμα του εργοστασίου της «Σόφτεξ»

Με τρύπιες μάνικες προσπαθούσε η βάρδια να περιορίσει τις φλόγες, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Δευτέρα 6 Ιούλη 2015

Από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αμέσως μόλις έσβησε η φωτιά
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν, το απόγευμα της Παρασκευής, οι 11 εργαζόμενοι της βάρδιας, σε μία από τις παραγωγικές μονάδες της «Σόφτεξ» στο Βοτανικό, όταν ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Οι εργαζόμενοι της βάρδιας ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να την περιορίσουν και διαπίστωσαν ότι οι μάνικες του συστήματος πυρόσβεσης ήταν τρύπιες!

Η πυρκαγιά φούντωσε, όταν από τη ζέστη κατέρρευσε η οροφή του κτιρίου, ευτυχώς χωρίς κανείς από τους εργαζόμενους να πάθει κάτι. Τελικά, με την επέμβαση της Πυροσβεστικής, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της ίδια μέρας, αφήνοντας όμως κατεστραμμένη και εκτός λειτουργίας τη συγκεκριμένη μονάδα.

Να σημειωθεί ότι με το επιχείρημα της έλλειψης ρευστότητας, η εργοδοσία είχε κλείσει τη μία από τις δύο μηχανές στο τμήμα που κάηκε και είχε βγάλει τους εργαζόμενους σε άδεια.

Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί από το φλεγόμενο κτίριο, ένας 45χρονος εργάτης τραυματίστηκε στο πρόσωπο και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Ενας ακόμα εργαζόμενος ζήτησε ιατρική βοήθεια στον «Ευαγγελισμό» λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Το Σωματείο είχε προειδοποιήσει

Για τη συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα υπήρχαν καταγγελίες από την πλευρά του Σωματείου και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας για πλημμελή αερισμό και μη λειτουργία του συστήματος απαγωγής της σκόνης, που φαίνεται ότι ήταν από τους βασικούς παράγοντες που συντέλεσε στην πυρκαγιά. Αλλωστε, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, για τους ίδιους λόγους είχε προκληθεί πυρκαγιά και παλιότερα στο εργοστάσιο.

Από την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς
Να πώς περιγράφει ένας εργαζόμενος στον «Ριζοσπάστη» τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς: «Εμείς ήμασταν έξω από το κτίριο και ξαφνικά είδαμε να βγαίνουν καπνοί. Ανεβήκαμε γρήγορα επάνω και είδαμε να καίγεται ένα μέρος της οροφής.

Απλώσαμε τις μάνικες, οι οποίες ήταν όλες τρύπιες. Δηλαδή, από ασφάλεια πυρόσβεσης "μηδέν" και ενώ το είχαμε πει σαν Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας να φτιάξουν ένα μηχάνημα που έχουν επενδύσει εδώ και καιρό και δεν το λειτουργούνε, για την απαγωγή της σκόνης. Η σκόνη που κατακάθεται είναι σαν πούδρα και αρκεί ένας σπινθήρας απ' οπουδήποτε για να πιάσει φωτιά. Οταν έπεσε η οροφή, μέσα έγινε πύρινη κόλαση και παραλίγο να σκοτωθεί και κόσμος. Η πρώτη μας έγνοια σαν Σωματείο ήταν να μαζέψουμε τον κόσμο και να τον κατεβάσουμε σ' ένα ασφαλές σημείο».

Εκτακτη συνέλευση

Το Σωματείο της «Σόφτεξ», η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλους κλάδους, αλλά και μέλη της ΤΕ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη ώρα στο πλευρό των εργαζομένων, συζήτησαν μαζί τους και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Αργά το απόγευμα, έγινε έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε να είναι όλοι σε επιφυλακή για τυχόν προσπάθεια της εργοδοσίας, με αφορμή την πυρκαγιά, να χτυπήσει τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ακόμα με βάρδιες να περιφρουρήσουν τις επόμενες μέρες το εργοστάσιο.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Κατσιγιάννης, «τώρα χρειάζεται να ανέβει ακόμη περισσότερο η συσπείρωση, η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας». Η διοίκηση του Σωματείου συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με εκπροσώπους της εργοδοσίας, στους οποίους μετέφεραν τις αποφάσεις της Γενικής τους Συνέλευσης.