ΚΙΝΑ
Μέτρα για «φρενάρισμα» της πτώσης στα χρηματιστήρια
Σάββατο 11 Ιούλη 2015

Κατηφείς οι χρηματιστές στο Πεκίνο από την καθοδική κούρσα των μετοχών...
ΠΕΚΙΝΟ.--

Δέσμη μέτρων με στόχο να μπει φρένο στην κατρακύλα της τιμής των μετοχών στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Κίνας, που από τις 12 Ιούνη έχασαν το 32% της αξίας τους, αποφάσισε η σινική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται στους μετόχους να πουλήσουν τις μετοχές τους το επόμενο εξάμηνο, εφόσον κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του εταιρικού μετοχικού κεφαλαίου. Το μέτρο υποτίθεται πως θα διατηρήσει τη σταθερότητα στις χρηματαγορές και θα περισώσει τα συμφέροντα των μικροεπενδυτών, που αποτελούν και τη ραχοκοκκαλιά των εγγεγραμμένων στα μεγάλα χρηματιστήρια της Κίνας. Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως θα χορηγηθούν δάνεια ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σινικές χρηματιστηριακές εταιρείες, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν περισσότερες μετοχές και να σταματήσει η μείωση στην αξία τους.

Σε ανακοίνωση της κινεζικής επιτροπής για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών (CSRC), σημειώνεται πως οι τυχόν παραβάτες θα αντιμετωπίσουν «αυστηρή μεταχείριση» και κυρώσεις που δε διευκρινίστηκαν άμεσα.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως οι βασικές αιτίες της πτώσης στα κινεζικά χρηματιστήρια δε σχετίζονται με την ελληνική κρίση και πως έχουν ως κέντρο αναφοράς τη στροφή ολοένα και περισσότερων εκατομμυρίων Κινέζων επενδυτών στην αγορά περισσότερων μετοχών κινεζικών εταιρειών μέσα στον τελευταίο χρόνο, μολονότι εμφανίζονταν αδύναμοι οι δείκτες καπιταλιστικής ανάπτυξης και τα κέρδη αρκετών εταιρειών. Αλλοι δίνουν έμφαση σε παράτολμα παιχνίδια κερδοσκοπίας από Κινέζους παρά από ξένους χρηματιστές, καθώς οι τελευταίοι αποτελούν μόλις το 1,5% των επενδυτών στα κινέζικα χρηματιστήρια...

Βεβαίως, αυτή την υπόθεση δεν μπορεί να τη δει κανείς έξω από την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, που αντικειμενικά επιδρά και στη μείωση της αξίας των μετοχών των επιχειρήσεων. Επιβράδυνση η οποία έχει σχέση και με τη διεθνή οικονομική κρίση, τη μείωση των εξαγωγών της Κίνας, αλλά και με την «καθίζηση» του κλάδου των κατασκευών στην εσωτερική της αγορά. Από το 2014 ακόμη, η κινεζική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα παίρνουν διάφορα μέτρα τόνωσης της εσωτερικής αγοράς και εξαγωγής κεφαλαίων, για να αντιμετωπίσουν - ανακόψουν την πορεία επιβράδυνσης της οικονομίας.