Πιο βάρβαρο το νέο μνημόνιο γιατί προστίθεται στα προηγούμενα

Αποσπάσματα από τις ομιλίες των βουλευτών του ΚΚΕ στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής

Πέμπτη 16 Ιούλη 2015

«Είναι γεγονός ότι σήμερα ο κ. Τσακαλώτος έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να δικαιολογήσει τα μέτρα» ανέφερε, μιλώντας στη συνεδρίαση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας: «Τα κυβερνητικά στελέχη - και χτες ο κ. πρωθυπουργός - όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να παρουσιάσουν τα μέτρα όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά δίκαια και ότι δεν πληρώνουν μόνο οι ίδιοι και ίδιοι. Ομως, με μια απλή ανάγνωση της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φαίνεται ποιοι θα πληρώσουν για το νέο πακέτο των μέτρων».

Οπως τόνισε: «Από την αύξηση του ΦΠΑ προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν παραπάνω από 2,4 δισ. ευρώ από την εγγυημένη κατώτατη σύνταξη των 250-300 ευρώ, γι' αυτούς που βγαίνουν πριν από το 67ο έτος στη σύνταξη, θα υπάρχει μια εξοικονόμηση περίπου 135 εκατομμυρίων ευρώ και άλλα 854 εκατομμύρια ευρώ θα είναι από την αύξηση των εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη, που μάλιστα χτες ο πρωθυπουργός, με περίσσιο θράσος, το χαρακτήρισε και ως προοδευτικό μέτρο. Δηλαδή, το να πληρώνει για την υγεία του ο εργαζόμενος, ο επαγγελματίας και ο αγρότης, αποτελεί ένα προοδευτικό μέτρο. Αλήθεια, οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν δημόσια Υγεία πού πήγαν;».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά όχι μόνο είναι βάρβαρα και αντιλαϊκά, αλλά δεν είναι και τα τελευταία: «Αυτή είναι η πρώτη δόση, γιατί έρχεται και η επόμενη με την υπογραφή της νέας συμφωνίας. Είναι αυτό που λέει και το τραγούδι "να δεις τι σου 'χω για μετά". Η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής λέει ξεκάθαρα ότι προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για την επιτυχή σύναψη του μνημονίου κατανόησης, δηλαδή του νέου μνημονίου, η ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων, αυτή που κατατέθηκε, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά, για να λάβει υπόψη την έντονα επιδεινωθείσα οικονομική και δημοσιονομική θέση της χώρας κατά τον τελευταίο χρόνο».

Ο ταξικός χαρακτήρας των μέτρων

«Από τους άξονες», συνέχισε, «οι οποίοι καταγράφονται, καταλαβαίνετε πολύ καλά τον έντονο ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, τόσο στο Ασφαλιστικό και γενικότερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο όνομα της βιωσιμότητας, στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, στην απελευθέρωση των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων" με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όπου ουσιαστικά με βίαιο τρόπο θα βγουν έξω από την αγορά οι αυτοαπασχολούμενοι, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι, για να συγκεντρωθούν ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος με ένα νέο πακέτο για την ανακεφαλαιοποίησή του, την προώθηση και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα τη δημιουργία του Ταμείου αυτού, όπου εκεί θα κατατεθούν ακίνητη περιουσία και άλλα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Επίσης, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στα πλαίσια της επιτάχυνσης των διαδικασιών της μετατροπής, ουσιαστικά, της δημόσιας διοίκησης σε ένα χρήσιμο εργαλείο για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Βεβαίως, υπάρχει και πάντοτε η "δαμόκλειος σπάθη" του ημιαυτόματου, όπως τον ονομάζει, "κόφτη", που θα επιβάλλεται κάθε φορά που είτε τα έσοδα είτε οι δαπάνες ξεφεύγουν των προϋπολογισμένων και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα προτείνει και θα κόβονται από τις δαπάνες ή θα επιβάλλονται και νέοι φόροι.

Από αυτήν την άποψη, είναι φανερός ο προσανατολισμός, το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας και όχι αδίκως, πρέπει να τονίσουμε ότι το νέο μνημόνιο Τσίπρα θα είναι ακόμη πιο βάρβαρο για το λαό, διότι τα μέτρα που θα περιλαμβάνει, θα προστεθούν στα βάρη που ήδη σηκώνει η λαϊκή - εργατική οικογένεια, μιας και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τα προηγούμενα μνημόνια, όχι μόνο δεν πρόκειται να αναιρεθούν, αλλά θα διατηρηθεί συνολικά ατόφιο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από το μνημόνιο ΠΑΣΟΚ και από το μνημόνιο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».

Η διαπάλη για το χρέος δεν αφορά την ελάφρυνση του λαού

Αναφερόμενος στο χρέος, τόνισε:

«Αποτελεί ...άνθρακες η όλη υπόθεση διαχείρισης του κρατικού χρέους. Πρόκειται για μια αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους με ένα νέο δάνειο, ύψους 82 με 86 δισ. ευρώ. Ακόμη και ελάφρυνση να υπάρξει στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, αυτό δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ελάφρυνση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά από καλύτερη θέση χρηματοδότηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η όποια προσωρινή χρηματοδότηση γίνει σε αυτήν τη φάση, δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το ΔΝΤ, το οποίο θα παραμείνει με νέο πακέτο και με τους όρους που αυτό καθορίζει, όπως τουλάχιστον λέει η απόφαση, και βεβαίως δεν είναι ξεκάθαροι και δεν περιλαμβάνονται πουθενά οι όροι κάτω από τους οποίους θα χορηγηθεί το νέο δάνειο από τον ESM, χρόνος, επιτόκια και όλα τ' άλλα.

Βεβαίως, τα "καλά νέα", τα οποία είπε ο κ. Τσακαλώτος, είναι το νέο αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί στην ικανοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλιακών ομίλων και από αυτήν την άποψη, φαίνεται το όλο περιεχόμενο της κυβερνητικής προσπάθειας».

Μία είναι η διέξοδος για το λαό

«Η πραγματική διέξοδος», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, για αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών απειλών, στη μονομερή διαγραφή του χρέους και στον κεντρικό σχεδιασμό. Δηλαδή, ν' αλλάξει χέρια η εξουσία. Απ' αυτή την άποψη, σήμερα, αυτό το οποίο χρειάζεται, είναι ένα γερό ταξικό κίνημα, το οποίο θα παρεμποδίζει σε χώρους δουλειάς, γειτονιές την υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, θα βάλει στόχους πάλης ανακούφισης του λαού, αλλά πάνω απ' όλα θα βάλει στο επίκεντρο τη λογική ότι πρέπει σήμερα να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σημαίνει αντιμονοπωλιακός και αντικαπιταλιστικός αγώνας για την ανατροπή, συνολικά, αυτού του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού συστήματος».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, μιλώντας στην Επιτροπή, επισήμανε: «Απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όσοι αισθάνονται φρίκη από το νέο έγκλημα, όσοι νιώθουν τη βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος, που μόνο πείνα, δυστυχία και εξαθλίωση φέρνει σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, τους λέμε να βαδίσουν πλάι - πλάι με το ΚΚΕ, ενάντια στο κεφάλαιο και στο σύστημά του, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς που τους στηρίζουν.

Αυτή η πολιτική πρόκειται για τον ορισμό της πολιτικής απάτης, τον ορισμό του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, γιατί είναι πολιτική απάτη και τυχοδιωκτισμός να παίρνεις την ψήφο του ελληνικού λαού και μετά από "σκληρή διαπραγμάτευση" να υπογραφείς το τρίτο μνημόνιο, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα. Να εκμεταλλεύεσαι τον πόθο του λαού, να χρησιμοποιείς τη λαϊκή δημαγωγία και να κάνεις τα πάντα για να στηρίξεις την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».