ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟική στήριξη και νέα ιμπεριαλιστικά παζάρια
Παρασκευή 24 Ιούλη 2015

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός υποδέχεται το ΝΑΤΟικό διοικητή Φίλιπ Μπριντλάβ
ΚΙΕΒΟ.--

Τη μεγάλη σημασία που έχει για την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας η στήριξη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ανέδειξε η συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Κίεβο ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, με τον ανώτατο διοικητή Ευρώπης της λυκοσυμμαχίας στρατηγό, Φίλιπ Μπριντλάβ. Και, βέβαια, η συνάντηση αυτή γίνεται ενώ συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στο δυτικό τμήμα, με τον ουκρανικό στρατό και τη λεγόμενη εθνοφρουρά (που συγκροτούν κυρίως οι φασίστες του Δεξιού Τομέα) και ενώ συνεχίζεται αμείωτο το σφυροκόπημα στις ανατολικές επαρχίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές.

Ο Ποροσένκο με ιδιαίτερη έμφαση ευχαρίστησε τον ΝΑΤΟικό διοικητή και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δήθεν θα συνεχίζει να εφαρμόζει τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ στις 12/2/15, η οποία καθημερινά παραβιάζεται όπως συνέβη δεκάδες φορές και χτες με τους πολιτοφύλακες να αναφέρουν σφοδρούς βομβαρδισμούς στο προάστιο Κιέβσκι του Ντονέτσκ και έναν τραυματία στο Λουγκάνσκ, ενώ το επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανέφερε και 8 τραυματίες στρατιώτες σε μάχες σε διάφορες περιοχές.

Ο αμερικανοΝΑΤΟικός αξιωματούχος, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υφιστάμενη συνεργασία και υποσχέθηκε βοήθεια στη λεγόμενη «μεταρρύθμιση του υπουργείου Αμυνας» που σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στη διάρκεια του πολέμου».

Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολή

Πάντως, ο στρατιωτικός διοικητής των πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ Εντουάρντ Μπασούριν, υπογράμμισε χτες ότι κάθε άλλο παρά εφαρμόζει η κυβέρνηση του Κιέβου την απόσυρση βαρέων όπλων, όπως υποσχέθηκε και προχτές ο ίδιος ο Ποροσένκο για ουδέτερη ζώνη 30 χιλιομέτρων στη γραμμή της αντιπαράθεσης. Ο Μπασούριν είπε χαρακτηριστικά ότι όχι μόνο δεν παρατηρείται απομάκρυνση βαρέων όπλων, αλλά συγκεντρώνεται και νέος οπλισμός. Επίσης, η λεγόμενη αντικατασκοπεία των πολιτοφυλάκων της ίδιας περιοχής ανακοίνωσε ότι υπέκλεψε έγγραφα από την περιφέρεια του Χαρκόβου (γειτονική το Ντονέτσκ) τα οποία βεβαιώνουν ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία νέας επιστράτευσης από τον ουκρανικό στρατό και ιδιαίτερα από νέους σχολείων ηλικίας από 16 ως 22 χρόνων, που τα ιδρύματά τους καλούνται να παραδώσουν στο στρατό αναλυτικούς καταλόγους.

Είναι έτσι ξεκάθαρο ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία που έχει τα χαρακτηριστικά ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης - με το λαό να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος - τροφοδοτείται καθημερινά, με νέα εκρηκτική ύλη.

Παράλληλα με τις εξελίξεις, στο έδαφος της Ουκρανίας συνεχίζεται και το διαρκές παζάρι ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με «Μήλον της Εριδος» τον πλούτο και τη γεωστρατηγική σημασία της Ουκρανίας. Ετσι, χτες το βράδυ είχε ανακοινωθεί η πραγματοποίηση μιας τηλεδιάσκεψης του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» με τη συμμετοχή των Προέδρων της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, που επιδιώκει να «χτίσει» συμμαχίες και με άλλες αστικές αντιδραστικές κυβερνήσεις είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που τον ευχαρίστησε γιατί η χώρα του περιθάλπει τραυματίες αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού. Επίσης ο Ουκρανός Πρόεδρος θέλει να προωθήσει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, όπως επίσης και την πρόσβαση Ουκρανών τουριστών χωρίς βίζα, ζητήματα που εξετάζει η ουκρανική ηγεσία.