Κύμα καύσωνα τις επόμενες μέρες

Αμεσα μέτρα ζητά το ΠΑΜΕ, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους, τα βρέφη και τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς

Τρίτη 28 Ιούλη 2015

Eurokinissi

Κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει από σήμερα τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν σταδιακά από χτες, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή.

Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τον καύσωνα, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους, τα βρέφη και τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς, ζητά το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ενόψει των καιρικών συνθηκών των επόμενων ημερών, εκτός από τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, θέλουμε να επισημαίνουμε ότι και πολλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί (δημοτικοί και ιδιωτικοί) δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης ενός καύσωνα. Δεν διαθέτουν μέσα κλιματισμού στις κτιριακές υποδομές τους, αλλά και στα μέσα μεταφοράς των βρεφών και νηπίων. Επισημαίνουμε τον κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή των νηπίων, από τέτοιες ελλείψεις. Τονίζουμε, παράλληλα, ότι ακόμα και σήμερα με βάση το νομικό πλαίσιο, ο κλιματισμός ΔΕΝ θεωρείται βασικός και αναγκαίος εξοπλισμός για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. Η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες και πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ασφάλεια των εργαζομένων και των παιδιών».

Σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα πελάγη βόρειοι - βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη και την Πέμπτη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 41 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Από την Παρασκευή το βράδυ θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά.

Οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες διαθέτει από χτες ο Δήμος Αθηναίων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα. Πιο συγκεκριμένα, ανοιχτές για τους κατοίκους της πόλης και ιδιαιτέρως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα παραμείνουν οκτώ λέσχες φιλίας, που θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, όσο το επιβάλλουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Οι αίθουσες είναι οι εξής: Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 210.8223.946, Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 210.9232.044, 210.9200.269, «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 210.9240.403, Κάτω Πετραλώνων: Αθηνοδώρου 61, τηλ. 210.3425.513, Κολοκυνθούς: Αίμονος 9, τηλ. 210.5140.877, Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 37, τηλ. 210.2012.334, Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 210.8674.900, Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. 210.6459.890.

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και της βαριάς σωματικής εργασίας, η λήψη υγρών, ελαφρά γεύματα και αποφυγή αλκοόλ, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος με συχνά λουτρά και ελαφρά ρούχα, μεγαλύτερη προσοχή για τα άτομα άνω των 65 χρόνων, τα βρέφη και τα παιδιά, τους χρόνια νοσούντες, και όσους παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα.