Κινδυνεύουν να πάνε χαμένες οι σοδειές των αμπελουργών της Σάμου
Τρίτη 28 Ιούλη 2015

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι δυνάμεις της «Αγροτικής Αναγέννησης» στην Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), όσον αφορά το πρόβλημα που συναντούν οι αμπελουργοί του νησιού με την προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας οινοπνεύματος για την οινοποίηση της σοδειάς τους. Το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην προμήθεια οινοπνεύματος και έχει κάνει ορατό τον κίνδυνο να χαθούν οι φετινές σοδειές, καθώς ο τρύγος πρέπει να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες.

«Η φετινή οινοπαραγωγή του νησιού κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Οι αμπελουργοί κινδυνεύουν να χάσουν τη σοδειά και τους κόπους ενός χρόνου. Η αμπελουργία, οι συνεταιρισμοί και η ΕΟΣΣ κινδυνεύουν με διάλυση», σημειώνει η «Αγροτική Αναγέννηση» και εξηγεί: «Είναι αδύνατη η οινοποίηση χωρίς την προμήθεια 300 τόνων οινοπνεύματος, κόστους πάνω από 600.000 ευρώ. Εχει συναφθεί σύμβαση μεταξύ της ΕΟΣΣ και του προμηθευτή εδώ και καιρό και ενώ η ΕΟΣΣ έχει καταθέσει σχετικό αίτημα, η τράπεζα δεν απελευθερώνει το απαραίτητο κονδύλι. Αν δε γίνει τρύγος, αντιλαμβάνεται ο καθένας τις δραματικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, αφού αμέσως - αμέσως θα χαθούν πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ μόνο για φέτος. Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος, αφού ο τρύγος αρχίζει το αργότερο 8 με 10 Αυγούστου και ίσως νωρίτερα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών».

Ακόμα, καταγγέλλει πως για τους ίδιους λόγους, οι αμπελουργοί - συνεταίροι δεν έχουν πληρωθεί την καλοκαιρινή προκαταβολή, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα για την πληρωμή τους έχουν κατατεθεί έγκαιρα σε τραπεζικό λογαριασμό.

Μπροστά στην παραπάνω κατάσταση, η «Αγροτική Αναγέννηση» καλεί τους αμπελουργούς και το λαό του νησιού να κινητοποιηθούν, να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα.