Οδηγούν σε «λουκέτο» το ΙΚΑ Ορεστιάδας

Κινητοποίηση χτες από το ΠΑΜΕ. Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Αλλο ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ κλείνει, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες ασφαλισμένους στην ακριτική περιοχή της Ορεστιάδας
Κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ της Ορεστιάδας Εβρου πραγματοποίησε χτες το ΠΑΜΕ Βόρειου Εβρου, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο του ΙΚΑ μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ άνοιξαν ένα πανό έξω από το ΙΚΑ καλώντας το λαό σε ξεσηκωμό για να μην κλείσει το ΙΚΑ. Στη συνέχεια περιόδευσαν στις υπηρεσίες και μίλησαν με τους εργαζόμενους.

Το μεσημέρι, σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των εργαζομένων του ΙΚΑ Ορεστιάδας, αποφασίσθηκε η διοργάνωση κινητοποίησης μετά τις 15 Αυγούστου.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση για να κλείσει το ΙΚΑ Ορεστιάδας, έχει ληφθεί από το 2012 επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων και άλλων μέτρων «για την αντιμετώπιση της σπατάλης και τον εξορθολογισμό των δαπανών». Τότε φορείς και κάτοικοι της περιοχής με κινητοποιήσεις κατάφεραν να εμποδίσουν την εφαρμογή της. Αυτήν την απόφαση υλοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Με σχετικό έγγραφο που στάλθηκε στους εργαζόμενους του ΙΚΑ Ορεστιάδας, τους ανακοινώνεται ότι μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχουν μεταφέρει το αρχείο στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Διδυμότειχο, όπου θα εγκατασταθούν και οι ίδιοι.

Η Γραμματεία Βορείου Εβρου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι αν κλείσει το ΙΚΑ θα μείνει ακάλυπτη από υπηρεσίες μια ολόκληρη περιοχή με 37.000 κατοίκους, περίπου 16.000 χιλιάδες ασφαλισμένους, περισσότερους από 2.800 συνταξιούχους, 1.000 περίπου ενεργές επιχειρήσεις και 500 δημόσια και ιδιωτικά έργα. Η απόσταση που θα πρέπει να διανύουν στο εξής για να εξυπηρετηθούν είναι 70 με 80 χιλιόμετρα, που σημαίνει νέα λεηλασία του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος.

Για το θέμα, Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.