Ούτε μια μέρα χωρίς αγώνα

Η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Αγρίνιο

Παρασκευή 29 Ιούνη 2001

Στο εργοτάξιο της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου
Με τη δέσμευση ότι το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να μην αφήσει ούτε μέρα να περάσει χωρίς να αγωνίζεται εντός και εκτός της Βουλής, χωρίς να παλεύει τις αιτίες και τους παράγοντες των προβλημάτων, μια και κανένα πρόβλημα, ούτε της περιφέρειας, πρόκειται να λυθεί αν δε δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας άλλης εντελώς διαφορετικής πολιτικής σε πανελλαδικό επίπεδο, άρχισε τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες στο Αγρίνιο όπου περιόδευσε, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ξεκινώντας την εισήγησή της αναφέρθηκε κατ' αρχάς στους δυο χώρους που επισκέφθηκε και στα όσα εκεί διαπίστωσε. Για την επίσκεψή της στο εργοτάξιο της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου στο Αντίρριο τόνισε: «Συνέπεσε η επίσκεψη με τρίωρη στάση εργασίας. Οι εργαζόμενοι σ' αυτό το μεγάλο έργο πανελλαδικής και τοπικής σημασίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την εντατικοποίηση της δουλιάς, την υπερεργασία και σε σχέση με τον κόπο που καταβάλλουν σε ένα έργο που πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα οι μισθοί τους είναι κάτω από τις αυξημένες ανάγκες που έχει σήμερα η εργατική λαϊκή οικογένεια. Είμαστε στο πλευρό τους αλλά πρέπει ο λαός να ξέρει ότι πίσω από τη βιτρίνα των μεγάλων έργων, τις μακέτες, τα εγκαίνια και τις κορδέλες υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι κυριολεκτικά ξεζουμίζονται. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα έργα.

Αυτό που αναλογιστήκαμε σήμερα είναι και τα προβλήματα υπερεργασίας που έχουν αλλά και τι θα γίνει μετά το 2004. Κάποια μεγάλα έργα απορρόφησαν ένα τμήμα του εργατικού δυναμικού, όχι αυτό που χρειάζεται, γιατί προσπαθούν να βγάλουν διπλάσια δουλιά με λιγότερο προσωπικό. Αλλά από την άλλη, μετά το 2004 τι; Θα σταματήσουν τα μεγάλα έργα και θα βρεθούν πεταγμένοι στο δρόμο εργάτες και υπάλληλοι που μόχθησαν για να γίνουν αυτά τα έργα και το μέλλον τους θα είναι ακόμα περισσότερο αβέβαιο. Εμείς και τους συμπαρασταθήκαμε και θα τους συμπαρασταθούμε».

Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση η Αλ. Παπαρήγα προχώρησε στο μείζον θέμα της ανεργίας σημειώνοντας: «Η ανεργία στην Ελλάδα θα αυξηθεί όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό δείχνει ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, όπου έργα γίνονται με κερδισμένη την πλουτοκρατία και μετά θα μεγαλώσει το κύμα ανεργίας».

Εγιναν μερικά... βαψίματα

Για την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο Αγρινίου ανέφερε: «Να παραδεχτώ ότι από την προηγούμενη επίσκεψη έχουν γίνει μερικά... βαψίματα. Ομως, ανεξάρτητα από τι πολιτική υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, όλοι είπαν ότι το νοσοκομείο δεν επαρκεί, έχει σοβαρές ελλείψεις και περιμένουν τι θα γίνει με το νέο. Εμείς τους είπαμε, βέβαια, ότι όπου έγιναν νέα νοσοκομεία στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιήθηκε μέρος του προσωπικού του παλιού νοσοκομείου και έτσι τα προβλήματα δε λύθηκαν. Γιατί το θέμα δεν είναι το καινούριο αλλά να ενισχυθεί και το παλιό, να αυξηθεί το προσωπικό. Στον τομέα Υγείας δε βγαίνει αποτέλεσμα με εντατικοποίηση της δουλιάς, είναι σκληρό το επάγγελμα. Και δυστυχώς η γενικότερη πορεία του βιοτικού επιπέδου του λαού δείχνει ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και οι ασθένειες. Οταν έχει επίσημα φτώχεια 25%, στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη, όταν χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και τα προβλήματα του περιβάλλοντος, το πιο φυσικό είναι να πολλαπλασιαστούν και οι ασθένειες. Και είναι αντίφαση από τη μια η επιστήμη να κάνει άλματα μπροστά και από την άλλη οι ασθένειες, ακόμα και οι ξεχασμένες, να πολλαπλασιάζονται. Εμείς δε θέλουμε να γεμίσει η Ελλάδα νοσοκομεία για τους αρρώστους από την υπερεκμετάλλευση και τη φτώχεια, εμείς θέλουμε δημόσιο τομέα Υγείας, σύγχρονο, να βοηθά και στην αύξηση του μέσου όρου ζωής και στην ποιότητα της ζωής».

Πού βρίσκεται η διέξοδος

Ακολούθως η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στους στόχους της πολιτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα. Αναφορικά με αυτό υπογράμμισε: «Εχει και ένα πρόσθετο στόχο, πέρα από την καλύτερη γνώση των προβλημάτων και την απόκτηση μεγαλύτερης μαχητικότητας. Μας ενδιαφέρει να συμβάλουμε ώστε η πλάστιγγα της συζήτησης να πέσει στο πού βρίσκεται η διέξοδος. Εχει πια υπερωριμάσει στη χώρα μας, ο ελληνικός λαός να προβληματιστεί στο τι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση, μπαλώματα και μικρολύσεις δεν υπάρχουν. Σήμερα ζούμε τα πιο άγρια ταξικά νεοφιλελεύθερα μέτρα και χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε την πίεση και κυρίως ριζική ανατροπή του σημερινού πολιτικού συστήματος».

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας σημείωσε: «Γίνεται μια συζήτηση σε επίπεδο κορυφών για το ποιο κόμμα έχει το προβάδισμα, τι θα βγάλει η κάλπη. Εμείς θα περιμένουμε μια εκλογική μάχη να λύσει προβλήματα. Θέλουμε όμως να δώσουμε το εξής μήνυμα: Εχει σημασία ο λαός να συνειδητοποιήσει ότι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν έχει να περιμένει τίποτα παρά όλο και χειρότερα. Αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν. Εχουν διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά τους. Είναι κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρουν την καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική για να αρπάξουν την ψήφο του λαού ή τα καλύτερα διλήμματα και να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό του λαού για να κερδίζουν την ανοχή ή η δυσαρέσκειά του να μην τα απειλεί. Αρκεί ο λαός να μην πάρει στα χέρια του τα εργαλεία εκείνα που η δυσαρέσκειά του θα γίνει πραγματική απειλή».

«Το μήνυμά μας - συνέχισε - είναι κανένα από τα δύο κόμματα. Καθόλου να μην ενδιαφερθεί ο λαός για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ιδια γεύση θα είναι. Θα εγκλωβιστούν όλοι στο κυνήγι της κυβερνητικής καρέκλας. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκεται σε συνεχή πορεία αναγέννησης ο λαϊκός αγώνας, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, ο αγώνας των μικρομεσαίων, των γυναικών, της νεολαίας, ο αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να αναγεννηθεί σε μόνιμη βάση το λαϊκό κίνημα. Να υπάρχουν εντατικοί, μαχητικοί, ανυποχώρητοι αγώνες με πολυμορφία. Ακόμα ο λαός να καταλάβει ότι χρειάζεται ριζική ανατροπή. Εχει τη δύναμη να την επιβάλει τα επόμενα χρόνια. Θεωρούμε ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, με κινήματα, ένα μέτωπο που θα είναι δεμένο με το λαό και τους αγώνες του μπορεί να γίνει το εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας αγωνιστικής λαϊκής πλειοψηφίας, που θα θέσει και ζήτημα εξουσίας. Αυτό μπορεί να φαίνεται μακρινό σε ένα τμήμα του λαού. Ομως με το μεροδούλι- μεροφάι στον πολιτικό αγώνα δε γίνεται τίποτα. Θα μετράμε ήττες. Αν θέσεις στο επίκεντρο το θέμα της εξουσίας, να περάσει αυτή στα χέρια του λαού, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό. Χρειάζεται αντεπίθεση. Η καλύτερη άμυνα σήμερα είναι η επίθεση.

Τέλος, προσπαθούμε να διαδώσουμε πλατιά στο λαό ότι δεν είμαστε στην προηγούμενη δεκαετία, όπου όλα ήταν μαύρα. Σήμερα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν θύλακες αντίστασης, ένας κόσμος που αρχίζει και καταλαβαίνει ότι πρέπει να φύγει από την απραξία και τη μοιρολατρία. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε ώστε οι θύλακες αυτοί να γίνουν πιο μαζικοί, πιο διεθνιστική η πάλη. Χωρίς να υποτιμούμε τον επικίνδυνο αντίπαλο, θεωρούμε ότι οι λαοί μπορούν να τον ανατρέψουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εθελοντική δουλειά για να είναι όλα έτοιμα (2021-09-18 00:00:00.0)
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές (2014-10-07 00:00:00.0)
«Πόλεμος» να φύγει η κυβέρνηση μια ώρα γρηγορότερα (2011-11-12 00:00:00.0)
Δυσοίωνο το μέλλον της, αντιδρούν οι εργαζόμενοι (2003-01-17 00:00:00.0)
Αντιπαλεύουμε "Καποδίστρια" και φορομπηχτική πολιτική (1998-10-07 00:00:00.0)
Κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις (1996-05-16 00:00:00.0)