ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Στην πεπατημένη της αναποτελεσματικότητας

Με το οικονομικό βάρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη και στα ασφαλιστικά ταμεία για τη θεραπεία προσπαθεί η κυβέρνηση να δείξει ότι θα επιτύχει στη μάχη κατά των ναρκωτικών

Παρασκευή 29 Ιούνη 2001

Το οικονομικό βάρος της πρόληψης μετατίθεται εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ενα εθνικό σχέδιο δράσης στην πεπατημένη των προηγούμενων σχεδίων, που οδήγησαν στην αποτυχία της αντιμετώπισης των ναρκωτικών -και πρώτ' απ' όλα στον καίριο τομέα της πρόληψης - αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επικεφαλής αυτής της εθνικής προσπάθειας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, σε μια επιχείρηση να παρουσιάσουν μια προσπάθεια συστράτευσης με την κοινωνία μετά το μεγάλο πολιτικό τέλμα και διακηρύσσοντας ότι προσπαθούν να «ενσταλάξουν στη νεολαία νέες αξίες και νέα πρότυπα». Στα μέτρα αυτά προστέθηκε και η αντιμετώπιση του αλκοολισμού, όπως άλλωστε προβλέπει το πενταετές πρόγραμμα που ανακοινώθηκε (2001-2006) κι είναι ενταγμένο στους στόχους του Πενταετούς Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2000-2004).

Ωστόσο, όμως, τόσο οι μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού όσο και οι ανακοινώσεις λίγο αργότερα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε ορισμένα σημεία έχουν στοιχεία οπισθοδρόμησης.

Επίσης, στον τομέα της πρόληψης μπορούν να διεισδύσουν διάφοροι άσχετοι καθώς προβλέπεται η εφαρμογή και διαχείριση προγραμμάτων πρόληψης σε ΝΠΙΔ κοινωφελούς χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξαν τοποθετήσεις, όπως του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, για νέα οπτική στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά επισημάνθηκε ότι τα αποτελέσματα από άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, δεν είναι τόσο θετικά και επομένως δεν προκρίνεται για τη χώρα μας.

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, και η υφυπουργός, Χρ. Σπυράκη, παρουσίασαν αναλυτικά τα μέτρα ανακοινώνοντας τη συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν δέκα υπουργεία (Εσωτερικών, Αμυνας, Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης).

Η Διυπουργική Επιτροπή, όπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, θα προσδιορίσει και τη διαθεσιμότητα των πόρων για κάθε προβλεπόμενη δράση, ενέργεια ή μέτρο, ενώ θα παρακολουθεί την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Η λογική των διαθέσιμων πόρων οδηγεί στη λογική των «μετρήσιμων στόχων με οριοθετημένους χώρους ανάπτυξης και επίπεδα ενεργειών ανά υπουργείο», στοιχεία που περιορίζουν τη δράση κατά των ναρκωτικών.