Απεργούν την Τρίτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας

Αντιδρούν στις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς και στην αυθαιρεσία των εργοδοτών που χτυπάει «κόκκινο»

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Από παλιότερη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας
Με 24ωρη απεργία απαντούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας στην εντατικοποίηση και την εργοδοτική αυθαιρεσία που «απογειώνονται» στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Η απεργία θα ξεκινήσει την Τρίτη 11 Αυγούστου, στις 4 μ.μ., και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας υπενθυμίζει τον πρόσφατο θάνατο νεαρής Ουκρανής, μαθητευόμενης σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου, και εξηγεί ότι αντίστοιχες συνθήκες αντιμετωπίζουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Πριν από λίγες μέρες μια νέα εργαζόμενη, θύμα του σκλαβοπάζαρου των αλλοδαπών, άφησε την τελευταία της πνοή σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου θυσιάζοντας τη ζωή της στο βωμό της εργοδοτικής κερδοφορίας. Εργαζόταν 10 και 12 ώρες καθημερινά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εργασίας, που τελικά αποδείχτηκαν εξοντωτικοί. Κάθε χρόνο εδώ στην Κέρκυρα δεκάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά ιατρεία είτε με συμπτώματα υπερκόπωσης, εξάντλησης, είτε πιεσμένοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία και αυταρχισμό, είτε μετά από εργατικά "ατυχήματα" που προκαλούνται από την πλημμελή λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και την ένταση της δουλειάς. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας κανενός δεν ιδρώνει το αυτί!».

Ο Σύνδεσμος σημειώνει, επίσης, πρόσφατα περιστατικά, ενδεικτικά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του νησιού. Οπως καταγγέλλει, ξενοδοχοϋπάλληλος απλήρωτος επί δύο χρόνια δέχθηκε επίθεση από τον εργοδότη όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Σε άλλο ξενοδοχείο, ξενοδοχοϋπάλληλος μεταφέρθηκε επίσης σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο, αφού δέχθηκε επίθεση από πελάτη.

«Το θράσος της εργοδοσίας έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο», τονίζει ο Σύνδεσμος, και επισημαίνει πως το θράσος αυτό «τροφοδοτείται απ' το αντεργατικό - αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό τοπίο ζούγκλας που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνητικές πολιτικές και η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τέλος, υπενθυμίζει πως λίγα χρόνια πριν, όταν ο συγκεκριμένος εργοδότης που επιτέθηκε στον εργαζόμενο εμφανίστηκε στο νησί «οι επενδυσιολάγνοι τον υποδέχτηκαν μετά βαΐων και κλάδων», την ίδια ώρα που «"επένδυε" στον τόπο με δεκάδες απολύσεις εργαζομένων, παραβιάσεις των ΣΣΕ και εισάγοντας σκληρό all inclusive στην περιοχή δραστηριοποίησής του». Οσο για τη σημερινή κατάσταση, το σωματείο εξηγεί πως «ο "επενδυτής" έχει φεσώσει εργαζόμενους και όχι μόνον, ανοίγοντας πανιά γι' άλλες "επενδύσεις", σ' άλλες περιοχές».