ΙΑΠΩΝΙΑ - ΧΙΡΟΣΙΜΑ
Οδύνη και ανησυχία για τα νέα αντιλαϊκά σχέδια

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για τα σχέδια «δραστηριοποίησης» του στρατού και πάλι εκτός συνόρων, για πρώτη φορά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στη Χιροσίμα, που έγιναν κοντά στον κατεστραμμένο καθεδρικό ναό
ΧΙΡΟΣΙΜΑ.--

«Ως η μόνη χώρα που έχει ζήσει την εμπειρία του τρόμου της πυρηνικής καταστροφής στον πόλεμο, η Ιαπωνία έχει τη σημαντική αποστολή της εξασφάλισης ενός κόσμου ελεύθερου από πυρηνικά όπλα, αναπτύσσοντας σταθερά μια σειρά από ρεαλιστικά και πρακτικά μέτρα», σημείωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, στην ομιλία που έκανε χτες στη Χιροσίμα, 70 χρόνια μετά τη μέρα που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός σκόρπισε τον όλεθρο σκοτώνοντας ακαριαία 70.000 ανθρώπους.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Χιροσίμα έφτασε τους 140.000, ενώ δεκάδες χιλιάδες ακόμα σακατεύτηκαν και σημαδεύτηκαν από διάφορες αρρώστιες που στιγμάτισαν το σώμα και την ψυχή τους για πάντα. Στις 9/8/1945 ακολούθησε η πυρηνική επίθεση και στο Ναγκασάκι, που παρέσυρε στο θάνατο επιτόπου ακόμα 40.000 ζωές.

Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της ρίψης της πρώτης πυρηνικής βόμβας, ο Ιάπωνας ηγέτης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο νομοθετικό «πακέτο» που προωθεί η κυβέρνησή του στο όνομα της «ενεργητικής υπεράσπισης της ειρήνης», αίροντας εμπόδια που το Σύνταγμα της χώρας έθετε στη δράση του στρατού εκτός συνόρων. Ηταν τουλάχιστον υποκριτικά τα λόγια συμπόνοιας που μοίρασε στα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος, αφού η απόφαση της ιαπωνικής αστικής τάξης να εμπλακεί ακόμα πιο έντονα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, και με την «ενεργοποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό, εγκυμονεί νέους κινδύνους για το λαό της χώρας, και όχι μόνο. Το ότι αυτό θα γίνεται αν υπάρχει «σαφής κίνδυνος» κατά του λαού της χώρας εξαιτίας ένοπλων επιθέσεων στην Ιαπωνία ή και σε χώρες που «έχουν στενούς δεσμούς» μαζί της δεν είναι παρά το πρόσχημα που το ιαπωνικό κεφάλαιο αναζητά για να δικαιολογεί τη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, προσπαθώντας να στρατεύσει στις δικές του επιδιώξεις και τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της χώρας.

Κατά τ' άλλα, ο Αμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα καταθέσει και σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, θυμίζοντας τα άπειρα ευχολόγια που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές συντάσσουν και μετά ερμηνεύουν κατά το δοκούν, ανάλογα με τις εκάστοτε μεθοδεύσεις τους.

Οσον αφορά τις επετειακές εκδηλώσεις στη Χιροσίμα, αυτές έγιναν κοντά στον κατεστραμμένο καθεδρικό ναό και το μνημείο που έχει ανεγερθεί στο κέντρο της πόλης. Συμμετείχαν χιλιάδες απλού λαού αλλά και μαζικές οργανώσεις, με ανάγλυφη την ανησυχία για τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Αμπε και ενώ κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλη την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών, η Ιαπωνία προσπαθεί να εδραιώσει τις στρατιωτικές της «επαφές» σε περιοχές αρκετά... πιο πέρα από τα σύνορά της. Ενα παράδειγμα είναι η συνεργασία Ιαπωνίας - Φιλιππίνων, μέσα από την οποία το Τόκιο φαίνεται να αναζητά «πάτημα» για να έχει παρουσία κοντά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή γεμάτη θαλάσσιες οδούς μεταφοράς εμπορευμάτων κ.ά., πλούσια σε φυσικούς πόρους, όπου (κύρια) η Κίνα εμπλέκεται σε εδαφικές διαφορές με πολλές χώρες. Από το Μάη, Ιαπωνία και Φιλιππίνες έχουν πραγματοποιήσει δύο φορές κοινές ασκήσεις στην περιοχή, ενώ η Ιαπωνία φαίνεται έτοιμη να παράσχει στις Φιλιππίνες στρατιωτική τεχνολογία αλλά και μέσα στην ακτοφυλακή για περιπολίες.