Πετυχημένη η απεργία σε επιχειρήσεις του ομίλου «Ζούρα»

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα μηνών

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στο Καπανδρίτι
Με 4ωρη στάση εργασίας, από τις 10.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ., διεκδίκησαν χτες την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους oι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ», «ΖΟΥΡΑ», «ΒΙΟΚΟΤ», «ΕΛΙΖΑ», «ΑΛΚΟΤ» (όμιλος «Ζούρα»). Η κινητοποίηση, που έγινε με απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου, είχε μεγάλη επιτυχία στις μονάδες της επιχείρησης στη Βοιωτία, στην Εύβοια, αλλά και την Αλεξανδρούπολη.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας του Μάη και παράλληλα να κατατεθεί το πρόγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων στην Επιθεώρηση Εργασίας της Θήβας, που εκκρεμεί. Στη συνάντηση που έγινε, η διοίκηση της επιχείρησης δεσμεύτηκε να καταβάλει τη μισθοδοσία του Μάη μέσα στις επόμενες μέρες και να καταθέσει μέχρι τις 21 Αυγούστου χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση του συνόλου των οφειλών. Επίσης, ορίστηκε συνάντηση με θέμα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στα μέσα Σεπτέμβρη.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας, στο Καπανδρίτι, όπου μοίρασαν την ανακοίνωση του σωματείου στα διερχόμενα οχήματα. Στο πλευρό τους βρέθηκε η Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο Τροφίμων & Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, σωματεία από μια σειρά κλάδους και μαζικοί φορείς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Μεταξύ αυτών, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, η Ομοσπονδία Λογιστών και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ωρωπού.

«Τους τελευταίους μήνες, κάθε φορά υπάρχει και ένας διαφορετικός λόγος που καθυστερεί να καταβληθεί η μισθοδοσία μας», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και σημειώνουν: «Την προηγούμενη βδομάδα λάβαμε φαξ από την εταιρία ότι η μισθοδοσία θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 7 Αυγούστου. Μέχρι σήμερα όχι απλά δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά για πολλούς συναδέλφους ακόμα δεν έχει αρχίσει!».

Παράλληλα, επισημαίνουν πως ενώ οι ίδιοι είναι απλήρωτοι οι επενδύσεις συνεχίζονται μέσα και έξω από την εταιρεία: «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μονάδα παραγωγής σκόνης αυγού στην Αλεξανδρούπολη που είναι μοναδική σε όλα τα Βαλκάνια και κόστισε περισσότερα από 15.000.000 ευρώ!». Οπως εξηγούν, οι επενδύσεις αυτές γίνονται «με παχυλές επιδοτήσεις, δηλαδή με λεφτά όλων των εργαζομένων και του λαού και με την απληρωσιά και την εκμετάλλευση τη δικιά μας. Εγιναν με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς η εργοδοσία αξιοποίησε το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των αδελφών "ΖΟΥΡΑ" συνόδευε τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, κ. Λαφαζάνη, στο ταξίδι τους στη Ρωσία τον Ιούνιο του 2015!».