Ταινίες για τις «μικρές ώρες της νύχτας»
Σάββατο 30 Ιούνη 2001

Σκηνή από την ταινία «Ο κλέφτης των ροδακίνων» του Βίλο Ράντεφ
Ταινίες για ονειροπόλους και σινεφίλ είναι οι επιλογές μας για το Σαββατοκύριακο. Ταινίες Ευρωπαίων δημιουργών, στις οποίες κυριαρχεί το συναίσθημα, αλλά και η πολυπλοκότητα που μπορεί να έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις.

«Ο κλέφτης των ροδακίνων», σκηνοθεσία Βίλο Ράντεφ.

Κατά τη διάρκεια του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, σ' ένα στρατόπεδο στη μικρή πόλη Τάρνοβο, στη Βουλγαρία, ένας αιχμάλωτος πολέμου, ο Σέρβος λοχαγός Ιβο, εισβάλλει στον οπωρώνα ενός συνταγματάρχη και κλέβει ροδάκινα. Σε μια παράνομη επιδρομή συναντά τη νεαρή γυναίκα του συνταγματάρχη και διοικητή του στρατοπέδου. Ανάμεσα στους δύο νέους, γεννιέται ένα τρυφερό και βουβό αρχικά ερωτικό συναίσθημα, που όταν εκδηλώνεται μεταμορφώνεται σε πάθος. Μερικές βδομάδες αργότερα, το βουλγαρικό μέτωπο διαλύεται και ο συνταγματάρχης δίνει εντολή για τη μεταφορά των αιχμαλώτων. Μέσα στη γενική αναταραχή της ήττας, οι δύο ερωτευμένοι θα επιχειρήσουν να πλησιάσουν για μια ακόμα φορά ο ένας τον άλλον, μα η μοίρα τούς επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη... «Ο κλέφτης των ροδακίνων», είναι ένα ασπρόμαυρο, ρομαντικό, πολεμικό δράμα του Βίλο Ράντεφ. Παίζουν: Ρέιντ Μάρκοβιτς, Νεβένα Κοκάνοβα, Μιχαήλ Μικχαΐλοβ, κ.ά. (Σάββατο, ΕΤ 3, 20.30).

«Κάρινγκτον», σκηνοθεσία Κρίστοφερ Χάμπτον.

Ο έρωτας - βασικά πλατωνικός - ανάμεσα σε δύο (υπαρκτά) πρόσωπα. Τη ζωγράφο Νόρα Κάρινγκτον και τον ομοφυλόφιλο πολύ μεγαλύτερό της σε ηλικία συγγραφέα Λίτον Στρέισι, στην Αγγλία, στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Ο πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη, αλλά οι καλλιτέχνες και συγγραφείς του μποέμικου Λονδίνου εξακολουθούν να ζουν και να διασκεδάζουν σαν να μην έγινε τίποτα, αψηφώντας ξέγνοιαστα τη βικτοριανή ηθική, χλευάζοντας τις πομπώδεις διακηρύξεις των πολιτικών και τον κομφορμισμό των αστών ζωγράφων και γλυπτών. Η Κάρινγκτον, μια νεαρή ταλαντούχα ζωγράφος, γνωρίζει τον Λίτον Στρέισι, ο οποίος προσπαθεί να την πείσει πως πρέπει να ολοκληρώσει τη σχέση της με το νεαρό φίλο της Μαρκ Γκέρτλερ. Εκείνη, αντίθετα, ερωτεύεται τον Λίτον και αποφασίζουν να ζήσουν μαζί. Πρωταγωνιστούν: Εμα Τόμσον, Τζόναθαν Πράις, Στίβεν Γουάντιγκτον, Σάμιουελ Γουέστ, κ.ά. (Κυριακή, ΝΕΤ, 22.00).

«Τις μικρές ώρες της νύχτας», σκηνοθεσία Αντρέ Τεσινέ.

Το θάνατο σε μια οικογένεια προσπαθεί να διαλευκάνει ο αποξενωμένος από την υπόλοιπη οικογένεια αδελφός του νεκρού, σε μια αφήγηση που δίνεται μέσα από διάφορα φλας - μπακ. Ξεκινώντας από το μικρό γιο του νεκρού, που προσπαθεί να εισχωρήσει στον κόσμο των μεγάλων, προσεγγίζοντας τον αστυνομικό αδελφό του και μετά τη νεαρή Ζιλιέρ, πρόσωπο σύνθετο, που ταλαντεύεται ανάμεσα στον έρωτά της για τον αστυνομικό και εκείνο για μια μοναχική γυναίκα. Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Αγρια βλαστάρια», «Δε φιλώ στο στόμα» Αντρέ Τεσινέ δημιουργεί μια κοινωνική ταινία «Τις μικρές ώρες της νύχτας», σε σενάριο δικό του και του Ζιλ Τοράν. Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντενέβ, Ντανιέλ Οτέιγ, Λοράνς Κοτ, Μπενουά Μαζμέλ, Φαμπιέν Μπαμπ, Ιβάν Ντεσνί (Κυριακή, ΕΤ1, 00.30).