ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα η ημερίδα για τη λειψυδρία

Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της Οργάνωσης

Σάββατο 30 Ιούνη 2001

Ημερίδα με θέμα «Η λειψυδρία στη Θεσσαλία, πολιτική υδάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σε συνεργασία με την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, τη Δευτέρα, στο ξενοδοχείο «ΔΙΒΑΝΙ ΠΑΛΛΑΣ», στη Λάρισα. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν εισηγήσεις που θ' αναδείχνουν βασικές πλευρές του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Θεσσαλία. Θ' ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους προσκεκλημένους και τους εκπροσώπους φορέων που θα πάρουν μέρος.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Μονόδρομος ο ενωτικός αγώνας

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ - τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο Γ. Χώτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Β. Μπούτας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Θ. Σερδένης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ - επισημάνθηκε ότι η ημερίδα στόχο έχει να ενημερώσει για το πρόβλημα της λειψυδρίας, που ούτως ή άλλως βρίσκεται όλο το διάστημα στην επικαιρότητα και απασχολεί όλους τους αγρότες και το λαό της Θεσσαλίας, και να συμβάλει στη διαμόρφωση κοινής αγωνιστικής διεκδικητικής στάσης, όλων των φορέων αλλά και του λαού της περιοχής, για την οριστική λύση του προβλήματος.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ αναφέρθηκαν και σε όλες τις άλλες πρωτοβουλίες του Κόμματος στην κατεύθυνση της κοινής αγωνιστικής δράσης για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας, το οποίο, όπως τόνισαν, είναι κατ' εξοχήν πολιτικό. Κατήγγειλαν, επίσης, τα χιλιοειπωμένα ΘΑ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για δήθεν επίλυση του προβλήματος, τα οποία επανέλαβε και το κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Γ. Παπαντωνίου, που επισκέφτηκε την περασμένη Τρίτη τη Λάρισα.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ κατήγγειλαν, επίσης, την κυβερνητική επιχείρηση καλλιέργειας τοπικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή, επιστρατεύοντας την τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Τόνισαν ότι ο «πόλεμος» για το νερό είναι υποκινούμενος από τους κυβερνητικούς βουλευτές, τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κομματικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, με στόχο την απόσειση των ευθυνών για τη λειψυδρία από τους πραγματικούς ένοχους.

Σχετικά με τις αιτίες δημιουργίας του προβλήματος της λειψυδρίας υπογράμμισαν ότι βρίσκονται στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 25 χρόνια, δεν ολοκληρώνεται η εκτροπή του Αχελώου και δεν προχωρούν όλα τα άλλα αναγκαία έργα υποδομής που θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Και πρόσθεσαν ότι αρνούνται να υλοποιήσουν τα έργα προκειμένου να αξιοποιήσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στις προτάσεις του Κόμματος για την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής. Και επισήμαναν ότι μόνο ο κοινός ενωτικός αγώνας των αγροτών και όλου του λαού της Θεσσαλίας για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, που ευθύνεται για τη λειψυδρία, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.