ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιδραστική κυβέρνηση «εκθειάζει» το αιματοκύλισμα

Ανταλλαγή απόψεων στη συνάντηση ηγετών των Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας και παρέμβαση των ΗΠΑ

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Περίσσεψαν ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία χτες στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.--

Με τους γιορτασμούς από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου της λεγόμενης μέρας της ανεξαρτησίας (δηλαδή, της κατοχύρωσης της ανατροπής του σοσιαλισμού και της διάλυσης της ΕΣΣΔ στο 1991) σημαδεύτηκε η χτεσινή μέρα στην Ουκρανία. Στην ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στρατιωτική παρέλαση με τον Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, σε κλίμα έντονου εθνικισμού, να εκθειάζει το «πολεμικό φρόνημα» των στρατιωτών. Αυτών δηλαδή που θυσιάζονται σε μια αδελφοκτόνο σύγκρουση, που γίνεται για λογαριασμό αντιτιθέμενων τμημάτων της αστικής τάξης και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίες υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων.

Ο Πρόεδρος - μεγαλοκαπιταλιστής, χαρακτηριστικά, μίλησε για 210.000 άνδρες που έχουν επιστρατευθεί σε 6 διαδοχικά σειρές και τους γύρω 35.000 εθελοντές ανάμεσά τους, και εξέφρασε την ...ευγνωμοσύνη του στους περίπου 2.100 νεκρούς στρατιώτες (ούτε ακριβή αριθμό δεν ανέφερε) και τους 7.320 στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί. Επίσης, ανέφερε τους 9.000 αξιωματικούς και στρατιώτες και εθελοντές που έλαβαν υψηλά κρατικά βραβεία και τους 22 στρατιώτες που τους έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Ηρωα της Ουκρανίας. Βεβαίως, το τελευταίο διάστημα από πηγές των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αναφέρεται ότι υπάρχουν πάνω από 2.000 στρατιωτικοί που έχουν αρνηθεί να συνεχίσουν τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία και υπόκεινται σε διώξεις.

Επίσης, σημείωσε ότι η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ παραβιάζεται από την άλλη πλευρά και τη Ρωσία, και ο στρατός της Ουκρανίας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, αλλά «δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Βέβαια, αυτές οι δηλώσεις είναι άκρως υποκριτικές όταν η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει το αιματοκύλισμα. Χαρακτηριστικά, στο διάστημα από τις 15 έως τις 21 Αυγούστου σκοτώθηκαν στην Ανατολική Ουκρανία, από βομβαρδισμούς 23 άμαχοι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

Παρέμβαση των ΗΠΑ

Τη «μέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας» χαιρέτισε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με μήνυμά του προς τον Ποροσένκο, στο οποίο εκθείασε τη «συνεργασία των δύο λαών που υπερασπίζονται το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να επιλέγει ελεύθερα τη δική του πορεία προς τα εμπρός», και πρόσθεσε προκλητικά: «Καθώς εργάζεστε για την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, παρά την επιθετικότητα της Ρωσίας στα ανατολικά και την κατάληψη της Κριμαίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν σταθερές στην υποστήριξή τους στην Ουκρανία».

Στις ανατολικές περιοχές όχι μόνο δεν υπήρξαν γιορτές περί ανεξαρτησίας αλλά έγιναν διαδηλώσεις κατά της δολοφονικής κυβέρνησης του Κιέβου και του Προέδρου Ποροσένκο.

Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο

Επίσης χτες έγινε στο Βερολίνο συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, δηλαδή των 3 ηγετών από τους 4 που είχαν εγγυηθεί τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ. Δεν είχε προσκληθεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), ωστόσο, όπως είπαν η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζουν ο χαρακτήρας του σχήματος και η συμμετοχή της Ρωσίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία δεν τηρείται και επανέλαβε πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για την πλήρη εφαρμογή της. «Είμαστε εδώ για να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ, όχι να τη θέσουμε υπό αμφισβήτηση». Αναφερόμενη στο γεγονός ότι δεν συμμετείχε στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ρωσίας, η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι ο στόχος των τριών ηγετών είναι να «ενισχυθεί» το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας». Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επέμεινε επίσης ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση που έκανε χτες ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρζέι Ντούντα, που πρότεινε τη διεύρυνση του «σχήματος της Νορμανδίας» ώστε να γίνει αντίστοιχο με αυτό του «Σχήματος της Γενεύης», με τη συμμετοχή δηλαδή και των ΗΠΑ και ΕΕ.