Φεστιβαλική Σύμη
Τρίτη 3 Ιούλη 2001

Μαρία Δημητριάδη
Περισσότεροι από επτακόσιοι καλλιτέχνες του θεάτρου, του κινηματογράφου, της κλασικής, σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής, συμμετέχουν στο «7ο Φεστιβάλ της Σύμης», που ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις θα απλωθούν και στο Καστελόριζο, στη Χάλκη, στην Κάσο, στη Νίσυρο και την Κάρπαθο, αλλά και τη Γερμανία (συναυλία του Τάσου Καρακατσάνη) και την Ιταλία (ρεσιτάλ της σοπράνο Ευδοκίας Χατζηϊωάννου). Η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει στις 28/7 (υπό την αιγίδα της Βουλής) και αφιερώνεται στους ανθρώπους που πρόσφεραν στο χώρο της υγείας και περίθαλψης στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Σχετικό είναι και το θέμα ενός από τα δύο συμπόσια, που θα γίνουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Το δεύτερο, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, αφορά στην παιδική λογοτεχνία.

Ο κύκλος κλασικής μουσικής είναι αφιερωμένος στον Βέρντι, της σύγχρονης στους Θεοδωράκη - Χατζιδάκι και της παραδοσιακής στους ανώνυμους λαϊκούς μουσικούς. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ντ. Μπακοπούλου, Θ. Αγγελόπουλος, Μ. Δημητριάδη, Ηλ. Ανδιόπουλος, Ντ. Μάγιερς, Μ. Φραγκούλης, Θ. Κερκέζος, Ν. Τουλιάτος, Κ. Θωμαΐδης, Λ. Χαλκιάς, Θ. Πολυκανδριώτης, Σπ. και Χ. Τόμπρα, Κ. Χωματά, Δ. Νικολούδης, «Μάτζικ ντε Σπελ», «Μείζονες Απουσίες», «Ηχόδραση», «Κόραξ» κ.ά.

Θα προβληθεί σε «αβάν πρεμιέρ» η ταινία «Το καλοκαίρι της Αννας» και η «Αγέλαστος Πέτρα» του Φ. Κουτσαφτή, αλλά και ταινίες του «Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας».