ΙΑΠΩΝΙΑ
Πλημμύρες και αγνοούμενοι
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015

Μεγάλες είναι οι πλημμύρες στα βορειοανατολικά του Τόκιο
ΤΟΚΙΟ.--

Εικόνες που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι προέρχονται από μια χώρα όπως η Ιαπωνία κατέγραψαν ντόπια και διεθνή ΜΜΕ, από τις επαρχίες Τοτσίγκι και Ιμπαράκι (βόρεια του Τόκιο) όπου από την Τετάρτη σημειώνονται τροπικές καταιγίδες και υπάρχουν: Σπίτια πλημμυρισμένα ή ισοπεδωμένα από χειμάρρους, άνθρωποι να κινδυνεύουν να παρασυρθούν, πασχίζοντας να γλιτώσουν κάποια υπάρχοντά τους από τόνους νερού και λάσπης.

Τουλάχιστον 100.000 άτομα είχαν λάβει εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους, μέχρι χτες το μεσημέρι τοπική ώρα, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες ακόμα ειπώθηκε ότι πρέπει (μόνο) να απομακρυνθούν.

Μεγάλα πλήγματα δέχτηκε ειδικά η πόλη Τζοσο, βόρεια του Τόκιο, καθώς ο ποταμός Κινουγκάγουα ξεχείλισε και «έπνιξε» πολλές γειτονιές. Ελικόπτερα επιστρατεύτηκαν για να σώσουν κατοίκους που είχαν σκαρφαλώσει σε στέγες για να αποφύγουν τα ορμητικά νερά.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) έκαναν λόγο για πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές που ένας τυφώνας, κυκλώνας κ.τ.λ. περνά από τη χώρα. Μάλιστα, η ΕΜΥ χτες εξέδωσε «ειδικό συναγερμό» για Τοτσίγκι και Ιμπαράκι όπου ο τυφώνας ν.18 «αναβαθμίστηκε» σε «έξτρα - τροπικό» κυκλώνα. Βέβαια, η ένταση τέτοιων φαινομένων επιβεβαιώνει την ανάγκη καλύτερης αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας, κάτι που η Ιαπωνία μπορεί να επιδιώξει με δεδομένη την τεράστια επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη που διακρίνει την οικονομία της, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα των αστικών της κυβερνήσεων.

Στην πόλη Κανούμα της Τότσιγκι, τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν χτες μια γυναίκα της οποίας τα ίχνη αγνοούνταν αφού το σπίτι της καταστράφηκε μετά από κατολίσθηση. Επιπλέον, στην πόλη Τζόζο, βόρεια του Τόκιο, αγνοούνταν ένας άνδρας για τον οποίο υπήρχαν φόβοι ότι παγιδεύτηκε στο σπίτι του ενώ αυτό παρασύρθηκε από τα νερά. Συνολικά, περίπου 10 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από το πέρασμα του συγκεκριμένου τυφώνα.