Μεγάλες καταστροφές στη Σκόπελο
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015

Eurokinissi

Δραματικές καταστάσεις έζησαν οι κάτοικοι της Σκοπέλου, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με κορύφωση τη νεροποντή που έπληξε προχτές βράδυ το νησί είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα πάντα. Από την κακοκαιρία επλήγη και η Σκιάθος, καθώς σε ποτάμι μετατράπηκε η κεντρική οδός Παπαδιαμάντη, ενώ στην περιοχή Κολιός έπεσε δέντρο και έκλεισε για μία ώρα ο δρόμος Σκιάθου - Κουκουναριών.

Στη Σκόπελο, η ισχυρή νεροποντή προκάλεσε πολύ σοβαρές καταστροφές, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο του νησιού, αλλά και στην είσοδο του λιμανιού. Τα ορμητικά νερά που σχηματίστηκαν από τρία «ποτάμια» τα οποία ήρθαν από τη διασταύρωση του περιφερειακού και ενός ορεινού ρέματος, παρέσυραν αυτοκίνητα, μηχανάκια, τοιχία, φερτά υλικά κ.ά. ρίχνοντάς τα στη θάλασσα.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε πολλά σπίτια και μαγαζιά (η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού δέχτηκε πάνω από 80 κλήσεις για άντληση υδάτων), όπως και καλλιέργειες. Παράλληλα, σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην περιοχή, η οποία παραμένει χωρίς νερό, καθώς όμβρια ύδατα εισήλθαν στο βιολογικό καθαρισμό και καταστροφές έχει υποστεί και το δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Σκοπέλου.

Στη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας υπήρξαν και ατυχήματα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση, μια κοπέλα, που έσπασε το πόδι της και έγινε επιχείρηση απεγκλωβισμού από το σπίτι της, καθώς το νερό έφτανε σε μεγάλο ύψος.

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες μέρες οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ΚΚΕ έθεσαν το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου, που ουσιαστικά δεν συζητήθηκε γιατί «προφανώς» υπήρχαν άλλες «προτεραιότητες» για την πλειοψηφία του ΔΣ.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο νησί

Στην πληγείσα περιοχή βρέθηκε, χτες το μεσημέρι, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον Κ. Στεργίου, νεοκλεγέντα βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος, και τον Γ. Λούμα, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας, ενώ ο βουλευτής του Κόμματος επικοινώνησε άμεσα με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και ζήτησαν να επιταχυνθεί κάθε διαδικασία για την ανακούφιση των κατοίκων.

Σε δήλωσή του πριν την αναχώρηση ο Κ. Στεργίου υπογράμμισε την ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, επισημαίνοντας ότι η ανυπαρξία έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Σκόπελο είχαν ως αποτέλεσμα οι ζημιές να είναι τεράστιες.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται ότι απαιτούνται δράσεις όπως: