ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με «οδικό χάρτη» το μνημόνιο, επισπεύδουν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Για νέα «ανηφορική πορεία» για λογαριασμό του κεφαλαίου προϊδεάζουν το λαό τα στελέχη της συγκυβέρνησης...

Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015

Phasma

Ξεκάθαρος στόχος της νέας συγκυβέρνησης η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο
Συστάσεις, για άμεση ανταπόκριση στις προτεραιότητες του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στο μνημόνιο και τους στόχους που αυτό θέτει στο κάθε υπουργείο, έλαβαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που ορκίστηκαν χτες, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος λίγο μετά αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Η βασική αποστολή του κυβερνητικού σχήματος, που είναι να «τρέξει» τα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου, σκιαγραφήθηκε κι απ' τις δηλώσεις των υπουργών αμέσως μετά την ορκωμοσία τους, παράλληλα βέβαια και με μια προσπάθεια «θολώματος των νερών», με αναφορές σε... «βελτιώσεις» και «μελλοντικούς ορίζοντες». Χαρακτηριστικότερη δήλωση ήταν αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «το μνημόνιο είναι κάτι το οποίο πρέπει να το κάνουμε. Από εκεί και πέρα, ο ορίζοντάς μας πρέπει να είναι ένα σχέδιο για την κοινωνία», κρύβοντας ότι το σχέδιο που χρεοκοπεί το λαό αφορά και το παρόν και τον «ορίζοντα», καθώς είναι το σχέδιο που έχει εκπονήσει το κεφάλαιο με τη σφραγίδα του πολιτικού του προσωπικού και της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας. Ο Γ. Δραγασάκης έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας και τη μετάβασή της σε ανάπτυξη, προϊδέασε για όσα έρχονται για το λαό, μιλώντας για «δύσκολο έργο» και «ανηφορική πορεία», και αναπαρήγαγε τις προεκλογικές αυταπάτες περί δυνατότητας «βελτιώσεων». «Η πορεία θα είναι ανηφορική, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι έχουμε χρόνο μπροστά μας να σχεδιάσουμε, και υπάρχει αυτή η θέληση του λαού που αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων», δήλωσε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Το στόχο της ανάκαμψης και της ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών πρόταξε και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος: «Πάμε σε κυβέρνηση σταθερότητας που μπορεί να εκτελέσει το πρόγραμμά της και να βγούμε από την κρίση», σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, δήλωσε ότι «η οικονομία πρέπει να έχει θετικό πρόσημο από τις αρχές του 2016», και για το σκοπό αυτό υπέδειξε ως προτεραιότητες το ΕΣΠΑ και το νέο αναπτυξιακό νόμο με κίνητρα στο κεφάλαιο και μέτρα στήριξης της κερδοφορίας του.

«Ισορροπίες» και «ανοίγματα» με γνώμονα την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Υπενθυμίζουμε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε, μετά την προσαρμογή της δομής της κυβέρνησης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική στην ανταπόκρισή της στα προτάγματα του κεφαλαίου, αποτελείται από 46 μέλη. Πολλά εξ αυτών προέρχονται απ' το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια - όπως διαρρέει από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου - να σηματοδοτηθεί το άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Ενισχυμένη είναι η παρουσία της τάσης των «53+» στην κυβέρνηση, παρότι στελέχη της όπως ο Γ. Σακελλαρίδης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Κατά πληροφορίες, η συγκεκριμένη τάση του ΣΥΡΙΖΑ αξίωσε να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για «υπουργείο ή γραμματεία Μνημονίου» με επικεφαλής τον Γ. Χουλιαράκη και να έχει την πλήρη ευθύνη για την υλοποίηση της συμφωνίας και για τις διαπραγματεύσεις ο Ευ. Τσακαλώτος, κάτι που έγινε και δεκτό απ' τον Αλ. Τσίπρα.

Συζητήθηκε, πάντως, η απομάκρυνση του Π. Νικολούδη απ' το κυβερνητικό σχήμα, όπως και η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου του που αφορούσε στην πάταξη της διαφθοράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Θυμίζουμε ότι η τοποθέτησή του στην προηγούμενη κυβέρνηση και η δημιουργία υπουργείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αποτελούσε επιλογή του Αλ. Τσίπρα που πόνταρε πολλά στις σχετικές ανέξοδες υποσχέσεις, που άλλωστε αποτέλεσαν βασικό άξονα και της προεκλογικής του ρητορικής...