Λεύκωμα με εφημερίδες από φυλακές και εξορίες
Κυριακή 4 Οχτώβρη 2015

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ θα κυκλοφορήσει στο φετινό Φεστιβάλ ένα καλαίσθητο λεύκωμα με εφημερίδες από φυλακές και εξορίες. Με τίτλο «Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί, στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή», το λεύκωμα ανατρέχει σε έντυπα δουλεμένα με το χέρι των αγωνιστών και κομμουνιστών φυλακισμένων και εξόριστων, που πάλευαν με τα βασανιστήρια, με την απομόνωση και τις στερήσεις, στέκονταν όμως αλύγιστοι, με φάρο την πίστη τους στις αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης και μετέτρεψαν τα κελιά τους σε χώρους μορφωτικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Μέρος αυτής της δημιουργικής προσπάθειας ήταν και οι εφημερίδες που έβγαζαν οι κρατούμενοι και εξόριστοι μέσα σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, αλλά έχοντας οργανώσει υποδειγματικά τη ζωή τους στους τόπους μαρτυρίου τους.

Η έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ ξεκινάει από τόπους εξορίας και φυλακές που λειτούργησαν από τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και φτάνει μέχρι τα μπουντρούμια την περίοδο της χούντας 1967 - '74. Σε κάθε ενότητα γίνεται σύντομη αναφορά στην ιστορία κάθε τόπου εξορίας και φυλάκισης και στη συνέχεια παρουσιάζονται έντυπα που έβγαζαν οι κρατούμενοι εκεί, με ολοσέλιδες φωτογραφίες από τα εξώφυλλά τους και άλλα στοιχεία από την ύλη τους. Παράλληλα, η έκδοση κοσμείται από φωτογραφίες, αλλά και από εικαστικά έργα κρατουμένων.

Η έκδοση βασίστηκε σε υλικά από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και από το λεύκωμα του κομμουνιστή δημοσιογράφου Δημήτρη Σέρβου για τις παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες, που είχε κυκλοφορήσει το 2003 από τη «Σύγχρονη Εποχή». Αποτελεί, δε, μέρος της συμβολής της ΚΝΕ στην εκδοτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μπροστά στη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ.